Open House Praha: Palác ARA býval obchodním domem, dnes skrývá moderní prostory coworkingového centra

19. květen 2022

Budova paláce ARA začala vznikat v letech 1930 až 1931 na rohu ulic Perlová a 28. října. Původně sloužila jako centrum obchodu s textilním a dalším zbožím. Dnes tu sídlí banka a několik pater obývá také coworkingové centrum HubHub. V moderních prostorách s nádechem historie natáčela naše létající redaktorka Sabina Vosecká, kterou zde provedl marketingový manažer Petr Míka.

„V rámci našeho coworkingu má každý náš člen své pracovní místo v kanceláři nebo open space. Komunitní prostor funguje tak, že se tady lidé schází při jídle i při práci, když potřebují změnit pracovní prostředí. Většinou tady probíhají výměny názorů a myšlenek, které jsou důvodem, proč tady chtějí lidé pracovat,“ vysvětluje Petr Míka.

Coworkingové centrum má pět pater, prohlídky pro návštěvníky začínají ve třetím patře, kde je eventový a bistro prostor. Poté se pokračuje do sedmého patra s komunitní zónou a terasami. Každé poschodí je řešené jiným způsobem.

Komunitní prostor v 7. patře paláce ARA

„Původní majitelé Amschellbergové tady na začátku 20. století prodávali v původním secesním domě látky a galanterii. Kolem 20. let si začali hrát s myšlenkou, že zde postaví nový multifunkční prostor. 1930 – 1931 se začalo stavět. Jejich hlavním požadavkem bylo, že se ani na jeden den nesmí přerušit prodej. Budova se postupně odbourávala a palác ARA narůstal.“

Funkcionalistickou stavbu můžete navštívit v sobotu 21. května a v neděli 22. května mezi 10. a 18. hodinou. Více informací najdete na webových stránkách Open House Praha.

Součástí coworkingového centra je také tato originální místnost, kde létající redaktorka Sabina Vosecká natáčela část rozhovoru s Petrem Míkou
autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio