Open House Praha: Vražda husy nebo námořní bitva ve vaně, zjistěte, kde a jak se točí rozhlasové hry

21. květen 2022

Národní dům v Karlíně je dílem architekta Josefa Sakaře a byl dokončen v roce 1911. Dnes v něm kromě moderních vysílacích studií najdete také studia nahrávací - legendární hudební Studio A a činoherní Studio B. Právě zde vznikají rozhlasové hry a pohádky.

„U Studia B odhalujeme různá tajemství, jak se dělá dusot kopyt koní, jak vypadá prostor – tzv. plenér, odkud je výsledný zvuk bez dozvuku, jako kdyby ti lidé stáli venku,“ přibližuje část prohlídky v karlínské budově vedoucí programu Karel Zajíc.

Součástí činoherního studia je mnoho rekvizit, v jedné místnosti najdete třeba schody, postel nebo vanu na natáčení námořních bitev. Vznikají tu nejrůznější zvuky a ruchy.

Létající redaktorka Sabina Vosecká a vedoucí programu Karel Zajíc na schodech karlínské budovy před Studiem A

„Kdysi bylo potřeba natočit vraždu, která spočívala v tom, že někdo někoho zabodne nožem. Ruchaři vymysleli, že koupí velkou husu, ten zvuk probodnutí husy se jim líbil nejvíc. Husu probodali a pak si ji upekli. Za čtrnáct dní se ozvali z inventárního oddělení a ptali se, kde je ta husa za 700 korun, že ji potřebují evidovat. Zřejmě si mysleli, že je to nějaká vycpanina. Kolegové ruchaři docela koukali,“ směje se Karel Zajíc.

Čtěte také

Návštěvníci mají jedinečnou možnost vidět i legendární Studio A, kde natáčelo mnoho hudebníků zvučných jmen. A poprvé se veřejnosti otevře také nové vysílací studio Rádia DAB Praha, jeho kompletní rekonstrukce skončila na začátku tohoto roku. Kromě nového designu se tu řešilo také dispoziční uspořádání a hlavně nový technologický nábytek a vylepšení akustiky.

Budova Českého rozhlasu v Karlíně bude v sobotu 21. května a v neděli 22. května přístupná mezi 10. a 18. hodinou. Průvodci vám budou moderátoři, zprávaři a další lidé, kteří se podílejí na chodu rádia.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.