Ondřej Vaculík: Budování státu a pošta

27. duben 2023

K plánovanému zrušení zhruba tří stovek poštovních poboček od 1. července tohoto roku bylo už řečeno mnohé. Ovšem nechce se mi věřit tomu, že dvě poštovní pobočky v 25tisícovém městě jsou málo vytíženy, takže jedna se musí zavřít. Vždyť ji využívají i lidé z okolních obcí, kde pošty byly zrušeny už před několika lety.

Mám zkušenost z našeho sedmitisícového města, kde na poště téměř vždycky stojím frontu. Vít Rakušan, ministr vnitra, prý často mluví s lidmi, kteří poštu vůbec nepotřebují.

Čtěte také

I kdyby se člověk chtěl poště vyhýbat, ona se nevyhýbá jemu. Průměrně tři krát měsíčně si tam vyzvedávám nějakou uloženou zásilku. A neznám žádnou městskou poštu, kde by se za přepážkami zívalo nudou.

Podle mých zkušeností ponechané poštovní pobočky budou přetíženy a nálada za přepážkami nevrlá. Podle vize Víta Rakušana by se ponechané pobočky České pošty navíc měly stát „malým detašovaným pracovištěm státní správy a měly by integrovat různé služby státní správy, které se v regionech nevyplatí provozovat samostatně“. Laik se diví, odborník žasne. Ostatně úspory provozních nákladů ze zrušených pošt jsou iluzorní.

Co nejdále od občana?

Nezapočítávají se zmařené investice do nedávné modernizace rušených poboček – neprůstřelná skla, bezpečnostní a informační systémy a podobně. A hlavně se nezapočítávají výdaje, které se pouze přesunou jinam.

Čtěte také

Méně se bude na poštu chodit a více jezdit autem. Tedy opět větší dopravní zátěž, problémy s parkováním, zhoršené životní prostředí atd. Je to další vlna oslabování veřejných služeb státem zajišťovaných.

K první vlně došlo zhruba v polovině 90. let, kdy se začal rušit provoz na málo vytížených lokálních tratích – a tento trend stále pokračuje –, potom se zavíraly vesnické školy kvůli malému počtu žáků. Nyní, při rozrůstání obcí, nám tyto venkovské školy chybějí, takže spádové školy ve městech praskají ve švech.

Jak rodiče z širého okolí navážejí děti do městských škol, dochází před školami k dopravně infarktovým situacím. Rušení poštovních poboček k tomu přispěje. Redukují se také autobusové spoje anebo se chce po obcích, aby si tak na svou základní dopravní obslužnost připlácely. Nemluvě o stále horší dostupnosti lékařské péče.

Ondřej Vaculík

A vláda má v šuplíku ještě další úsporné opatření, a to je v menších obcích rušení obecních úřadů v rámci reformy a centralizace veřejné správy. Dřívější heslo „blíž k občanovi“ nyní měníme na „co nejdále od občana“. No kdo také by se chtěl s tím věčně hartusícím občanem pořád bavit, že.

Rádi si připomínáme odkaz našeho prvního prezidenta Masaryka. Avšak víme ještě, v čem jeho odkaz tkví? Je to zejména „budování státu“. Naše úsporná řešení a různé racionalizace úlohu státu spíše oslabují a velice nám v něm komplikují život.

Autor je spisovatel

autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio