Ondřej Vaculík: Kletba zlata

6. duben 2023

Kletba zlata je název sbírky sedmi povídek vědce a spisovatele Františka Běhounka.  Vytáhl jsem si ji z knihovny překonávaje chřipku, to abych četl něco, co se mi jako klukovi líbilo. Běhounek psal povídky podle skutečných událostí, držel se faktů. Zlatá horečka zachvátila Kalifornii, „to byla země na konci světa, mexická provincie, roztažená jako jazyk netvora podle břehů Tichého oceánu“. 

Zemi osídlili mniši, kteří tu u Zálivu svatého Františka založili, jak jinak, i město San Francisco.

Čtěte také

První zlato se tu našlo v roce 1848 a zanedlouho stovky, ba tisíce zlatokopů, tedy gold-diggerů putovaly údolím Sakramenta do pohoří Sierra Nevada. Zlatokopeckou výbavu si většinou nesli na zádech a mnozí zahynuli už na strastiplné cestě směrem tam.

Zlatokopy, tedy imigranty, dříve usazení obyvatelé neměli rádi, protože „nesčetný zástup dobrodruhů, lidé poctiví i spodina, zaplaví pole i pastviny, zlatá horečka zachvátí i místní obyvatele a nikdo nebude chtít okopávat zemi a čekat, až uzraje zlatý klas; hladový dobytek se rozeběhne do kraje, bahno zanese zavodňovací strouhy a z polí se stane suchopár“.

Říká se tomu inflace

Zlata v té zemi bylo poměrně dosti a zejména první zlatokopové obsadili bohatá naleziště a váčky se jim nadějně plnily. Další už paběrkovali, rýžovali a kopali s nasazením všech svých sil i na úkor svého zdraví.

Čtěte také

Z dobývání zlata se stala vášeň, otrocká závislost podobná gamblerství. Někdo měl štěstí, většina však měla smůlu. Ti šťastnější ale přepočítávali kilogramy, tedy americké libry a unce na své měny, a zdálo se jim, že domů se vrátí jako boháči. Vždyť není nic cennějšího než zlato.

Když sedření slézali z hor a potřebovali si koupit chleba, s hrůzou zjistili, že nevelký bochník má cenu menšího valounku zlata. Podobně drahé je i to nejnuznější ubytování nebo lékařské ošetření a léky, klobouk a kabát do zimy jsou už za dosti velký valounek.

Ondřej Vaculík

Na loď na cestu zpět se čeká i týdny a člověk bydlet i něco jíst musí. Jak je možné, že obilí má větší cenu než zlatý písek? – divili se. A lodní lístek zpět do vlasti sežere všechny zbylé zlaté nuggety a stejně poplujete v podpalubí jako největší chudáci s prázdným váčkem. A buďte vůbec rádi, že jste se vrátili. A vyprávějte pak někomu u vás doma, že zlata jste měli plné hrsti. Cožpak jste se zbláznili?

Když jsem Kletbu zlata četl jako kluk, nevěděl jsem, že tomu se říká inflace a jistota není ani ve zlatě.

Autor je spisovatel

autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.