Ondřej Vaculík: Chudí a bohatí

13. duben 2023

Že na chudobě se nejvíc vydělává, je známá věc.  A čím je více chudých, tím více někdo někde bohatne. Nyní to pociťují ti, kteří všechna zdražení téměř všeho platí, aniž by se jejich příjmy zvýšili byť o pouhou stokorunu. A platí to těm, kteří do ceny svých produktů a služeb nezapočítávají pouze skutečně zvýšené náklady, ale zvýší si také marže a připočtou si ještě cosi, tak říkajíc pro strýčka příhodu, když ta příležitost je.

Jak přiznal i jeden velkopodnikatel: On přeci musí vytvářet rezervu pro horší časy a ta rezerva by měla být nemalá, protože i ty horší časy mohou být ještě horší.

Čtěte také

Přesto nám nezbývá, když sociální demokraté jako by vymřeli, než stát za touto vládou, která ovšem v zájmu sociálního smíru není ochotna udělat ani to, aby zavedla solidárně pojatou progresivní daň.

Naopak se spíše zaobírá myšlenkou zvýšit daň z přidané hodnoty. My však považujeme za důležitější, že tato naše vláda vede odpovědnou mezinárodní politiku ve prospěch celé Evropy, jíž jde o to, aby Rusko nepohlcovalo další státy a Ukrajina nabyla svobody.

Klima humanitně založené společnosti

Proto nedemonstrujeme proti vládě a své uskromnění pokládáme za projev naší sounáležitosti s těmi, kteří jsou na tom podstatně hůře, zejména na Ukrajině. Tedy jsme schopni, ono nám ani nic jiného nezbývá, nejet na dovolenou.

Čtěte také

Neubytovat se někde na Šumavě na prodloužený víkend, ale nahradit to pěšími výlety z konečné tramvaje. Také obědvat v restauracích jsme už přenechali bohatším, a přiznejme, že restaurace se drží nad vodou díky nim.

Jestliže se tedy vysokoškolští pedagogové humanitních oborů vypravují do stávky kvůli nízkým platům, pak nutno poznamenat, že to jsou, zřejmě kromě děkana Ševčíka, naši lidé, tedy vaši voliči, naše vládo, kteří již nejsou schopni snášet bující zdražení i při vší spotřební skromnosti.

Už od dob premiéra, později prezidenta Klause stalo se u nás nechvalným zvykem humanitně vzdělávanou inteligenci pokládat za zbytnělou přítěž veřejných financí než za společensky užitečnou.

Ondřej Vaculík

Nyní vás, vládo, právě tato „zbytnělá“ inteligence, uvědoměle volí. Svým vlivem na mladé lidi vytváří klima humanitně založené společnosti, bez níž se žádná demokracie neobejde. Podpora těchto lidí, Spolu, je pro vás důležitější než vrtkavá podpora těch, kteří vás volí kvůli vlastnímu prospěchu.

Nejde o to, že by se vysokoškolští pedagogové nebyli schopni uživit jinak, jde o to, aby se i třikrát lépe neživili tam, kde ztratí svůj intelektuální, pedagogický vliv na společnost jenom kvůli penězům. To byste, Spolu s Piráty a Starosty, neměli připustit.

Autor je spisovatel

autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.