Nahlédněte do zákulisí Letiště Václava Havla

Letiště Václava Havla nabízí široké veřejnosti možnost prohlédnout místa, kam se při cestování běžně nedostanete. Kromě jednotlivých terminálů třeba i místní hasičskou stanici. S námi ji prošel Václav Müller.

„Začínáme v areálu takzvaného Starého letiště na terminálech 3 a 4. Terminál tři je určený pro odbavování soukromých letů a terminál 4 vlastní ministerstvo obrany, které odtud odbavuje vládní lety,“ vysvětluje Michal Řehořek z tiskového odboru letiště.

V blízkosti terminálů stojí také voliéry pro dravce, kteří plaší v okolí letiště ptáky. „Máme tady orly, sokoly, nebo třeba také káňata Harrisova, druh dravců původem ze Severní Ameriky, kteří loví v hejnech,“ dodává Řehořek.

Prohlídka dále pokračuje na vzletové a přistávací dráze, kde mohou návštěvníci sledovat provoz. Mimochodem, pro letecké nadšence nebo fotografy má letiště připravené speciální procházky, kdy je průvodce zavede na nejlepší místa, odkud se letouny dají fotit a pozorovat.

Jednou z nejzajímavějších zastávek je letištní hasičský sbor. „Naše služba se od služby státních hasičů liší v několika ohledech,“ říká vedoucí služeb hasičského záchranného sboru Zdeněk Čelikovský. „Hasiči městští mají službu 24 hodin denně a během pohotovosti na pracovišti mohou spát. U nás jsou ty služby dvanáctihodinové bez možnosti spánku.“ Hasiči na letišti jsou navíc připraveni na výjezd do 45 vteřin, kdežto jejich kolegové ve městě na to mají 2 minuty.

Chloubou letištních hasičů je velkokapacitní zásahové vozidlo Panther o délce 11,5 metrů, 3,60 metrů vysoké a 3 metry široké. „Velkokapacitní je proto, že má výkon 6 tisíc litrů za minutu, kdy aplikuje vodu nebo pěnu. Dodatkově je tady ještě 250 kilogramů prášku a 12 a půl tisíce litrů vody,“ chlubí se Čelikovský.

Součástí prohlídky je i takzvaná Stojánka, tedy místo, kde letadlo parkuje po příletu a kde se vykládají a zase nakládají zavazadla na další cestu. Letiště Václava Havla má připraveny trasy pro různé věkové i zájmové skupiny, od mateřských škol až po příznivce geocachingu. Na všechny je možné se registrovat na webových stránkách.

Součástí prohlídky je i takzvaná Stojánka, tedy místo, kde letadlo parkuje po příletu a kde se vykládají a zase nakládají zavazadla na další cestu. Letiště Václava Havla má připraveny trasy pro různé věkové a zájmové skupiny, od mateřských škol až po příznivce geocachingu. Na exkurze se můžete zaregistrovat na webových stránkách letiště.

Odvysílané díly najdete v našem archivu.

Účastníci exkurze se po letišti vozí autobusem
Spustit audio