Kuchařská krasojízda Kristíny Nemčkové. Michelinské restaurace jsou skvělá zkušenost, chci se učit od nejlepších, chválí si

30. prosinec 2023

V sedmnácti vyhrála soutěž MasterChef Česko a vydala knihu receptů #UPGRADE. Díky tomu mohla odjet studovat prestižní kuchařskou školu Le Cordon Bleu v Londýně a následně pracovat v michelinských restauracích. O svých začátcích, plnění snů i gastronomických zážitcích mluvila ve studiu Rádia Praha kuchařka Kristína Nemčková.

Už jako malá chystala jídlo pro rodiče jako překvapení a těšila se na jejich reakce. „Hrozně mě bavilo otevřít si kuchařku, něco navařit, nazdobit stůl, uklidit kuchyň a vyhlížet rodiče, co na to řeknou,“ vzpomíná.

Gastronomie je pro ni komplexní zážitek, nejde jen o skvělé jídlo, ale i o servis, celkovou atmosféru a prostředí. Kristína Nemčková jídlo miluje, ráda ochutnává nové věci a poznává restaurace po celém světě.

„Co se týče michelinských restaurací, tak jeden z nejlepších zážitků byla švédská restaurace Daniel Berlin Krog. Už mají jiný prostor a trošku jiný koncept, ale předtím to byl opravdu takový malý domeček, bylo nás tam asi jenom deset. V průběhu té večeře nám udělali tour po jejich zahradě, kde měli skleníky a pěstovali si většinu zeleniny, ovoce atd. Na dezerty nás přesunuli ven, kde nám rozprostřeli stůl uprostřed skleníku.“

Kristína Nemčková a její kniha receptů

Vařit v nejlepších restauracích

O vlastní restauraci si prý sní už od deseti let a jednou si ji určitě otevře, zatím ale nenastal ten správný čas.

„Mám před sebou ještě kus cesty. Jsem mladá, chci cestovat a sbírat zkušenosti od šéfkuchařů a kuchařů. Radši si počkám, budu na sobě makat. Když si ji pak jednou otevřu, tak budu mít jistotu, že je přesně taková, jakou jsem si ji vysnila,“ potvrzuje Kristína Nemčková.

Po absolvování školy v Londýně si v britské metropoli vyzkoušela pracovat, pak chvíli cestovala po Asii a dnes je součástí týmu kodaňské michelinské restaurace Geranium.

„Dala jsem dohromady životopis a poslala ho všude, kde mě napadlo. Je to pro mě skvělá zkušenost, v Londýně bylo to prostředí úplně jiné než v Kodani. Takže já jsem byla velmi překvapená, učím se jiným způsobům, jak pracovat a jak to jde udělat.“

Má čas a chuť si také uvařit něco sama pro sebe? Ve které dánské restauraci měla původně pracovat? Jak vzpomíná na tvorbu kuchařky #UPGRADE spolu s babičkou? A kam by se v budoucnu ještě ráda vydala? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Související