Komunita skejťáků je jedna velká rodina. I proto se nám podařilo postavit v Africe už tři skateparky, říká Martin „Louže“ Loužecký – zakladatel projektu Skate World Better

V komunitě skejťáků mu neřekne nikdo jinak než „Louže“. Potkáváme se po mnoha letech v podchodu u metra Vltavská. Tohle místo setkání není náhoda. Dřív se tady zdržovali spíš bezdomovci a narkomani a projít tudy bylo spíš na bobříka odvahy. Teď sem denně míří desítky mladých lidí, kteří si chtějí zasportovat a strávit tu s kamarády společný čas.

Martin Loužecký a Sabina Vosecká

Prostor totiž prošel nedávno velkou proměnou a to díky městské části Praha 7, týmu architektů a dalších lidí, mezi kterými byl i Martin. A výsledek je podle mého názoru skvělý. Žije to tu a ještě dobře vypadá. A to byl cíl.

Sedáme si na jednu ze zídek, která slouží zároveň jako překážka na trénování triků s prknem. Zapínám diktafon a hlavu mám plnou otázek. Jaké to je postavit skatepark v Africe a proč zrovna tam? Co všechno je k tomu potřeba zařídit a jak dnes skateparky místní africká komunita využívá?...

Tohle všechno jsme stihli probrat, i když témat by bylo mnohem víc. Díky za takové úžasné projekty, které pomáhají vzdělávat, podporovat sport a spojovat lidi. Je to nesmírně potřeba.

Tak příjemný poslech a já jdu jezdit!

Vaše #letajiciredaktorka Sabina

Spustit audio