Jak bude Praha v budoucnu vypadat? CAMP letos představí Metropolitní plán i podobu Vltavské filharmonie

26. leden 2022

Centrum architektury a městského plánování neboli CAMP usiluje o zlepšení veřejné diskuze o rozvoji Prahy. Chce být základním táborem pro každého, kdo má zájem o společné plánování a rozvíjení metropole. A co pro Pražany centrum připravilo v roce 2022, o to se zajímal kolega Václav Müller.

Pátou sezónu v CAMPu začne v únoru výstava České ceny za architekturu a jedinečný dokument o dvaceti letech bourání Žižkova. „My se většinou věnujeme budoucnosti, ale tentokrát jsme si řekli, že se podíváme i trochu do minulosti. Představíme na tom našem širokoúhlém plátně experimentální film Radima Procházky. Takovou intervenci o asanaci Žižkova, tedy o boření té čtvrti v 70. a 80. letech, jak ji nahrazovaly ty typizované paneláky. Máme k tomu úplně nádherné záběry, fotografie Petra Tomana, které jsme našli v archivech. Takže opravdu takový unikátní vhled do čtvrti, která už není,“ přibližuje vedoucí kanceláře CAMP Štěpán Bärtl.

Jeden ze snímků Žižkova z dokumentu Asanace
Obal jednoho svazku o poválečné architektuře

Bible poválečné architektury

Březen bude patřit knize, kterou v centru s nadsázkou přezdívají bible poválečné architektury. Projekt zaštítil hudebník Vladimir 518 a obsahuje dva svazky s názvem Architektura 58–89. „Jsou to ty stavby, které jsou často neprávem označovány za komunistické, socialistické, byť mají nemalou architektonickou hodnotu. I CAMP sídlí v jedné z těchto budov.“ Kromě zmíněné budovy Karla Pragera jde třeba o Novou scénu, Federální shromáždění, Kotvu či Žižkovský vysílač. Kniha bude pokřtěna zároveň s vernisáží výstavy 1. března.

Vladimir 518 v CAMPu o poválečné architektuře také přednášel

Budoucí rozvoj Prahy

V dubnu pak představí Metropolitní plán, který Prahu modeluje jako moderní město krátkých vzdáleností, které se nebude rozrůstat na úkor okolní krajiny. Plán podporuje vznik nových čtvrtí na dosud nevyužitých plochách uvnitř města, tzv. brownfieldech.

CAMP představí i nový územní plán pro Prahu

„Vytvořili jsme takové specializované pracoviště, kde po výstavě budete moci říct – tohle se mi nelíbí, tohle se mi líbí, tohle bych změnil. Výstava bude od druhé poloviny dubna až do konce června a pak bude období, kdy se to velké množství připomínek začne zapracovávat,“ dodává Štěpán Bärtl.

Kulturní dominanta Prahy

V květnu se Pražané dozvědí, jak bude vypadat největší architektonický počin za několik dekád - nová budova Vltavské filharmonie. „V CAMPu proběhne vyhlášení vítězného návrhu, potom samozřejmě představení návrhu vítězným týmem a v létě, od července, na to naváže výstava finalistů i vítězného návrhu. A také letní program, kterému zatím pracovně říkáme Hudba a město.“ V diskuzní sérii Urban Talks se postupně představí všechny týmy zapojené do soutěže o novou podobu Vltavské filharmonie, první už 20. ledna.

Území, kde by měla stát Vltavská filharmonie
autoři: Václav Müller ,
Spustit audio