Skleník Fata Morgana zaplní tisíce tropických motýlů. Letošní výstava představuje motýlí cestovatele

23. duben 2024 11:00

Přes pět tisíc kukel motýlů letos dorazilo z Anglie do Botanické zahrady Praha. V pátek 19. dubna začala ve skleníku Fata Morgana tradiční výstava motýlů, která každoročně přiláká mnoho návštěvníků. Jaké druhy letos uvidíte, to zjišťovala létající redaktorka Sabina Vosecká.

Letošní ročník výstavy je věnován migraci a seznámíte se tu především s cestovateli z řad motýlů.

Čtěte také

„Monarcha stěhovavý, známý motýl, který migruje mezi Mexikem a Severní Amerikou, Spojenými státy až Kanadou. Ale jsou i třeba naši čeští motýli, kteří zimují v Africe nebo ve Středozemí a následně se stěhují sem do Čech,“ popisuje ředitel Botanické zahrady Praha Bohumil Černý.

Kukly motýlů putují do Prahy ze Stratfordu nad Avonou. „Také rodiště Williama Shakespeara, takže je to známé městečko. V něm je ohromná farma, která jako jediná stačí dodávat jednotlivé várky kukel k nám do skleníku. Týdně je to okolo 1000 až 1500 kukel,“ dodává.

Výstavě předchází důkladná příprava kukel, které se nalepí na tyčky a umístí do skleníku Fata Morgana, kde můžou jejich líhnutí pozorovat návštěvníci. Součástí přehlídky je také výstava vyhynulých druhů tropických motýlů nazvaná Ztracená krása a botanická zahrada ji připravila ve spolupráci s Muzeem východních Čech v Hradci Králové.

V Botanické zahradě Praha začala tradiční výstava motýlů

Výstava Motýli: Dobrodružná cesta se koná až do 2. června.

Kolik lidí se podílí na přípravách výstavy? Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související