Houbařská maturita pro prodejce i restauratéry. Znalost hub ověřuje test a poznávání jednotlivých druhů

20. červen 2022

Začala houbařská sezóna. Do lesů vyrazili první houbaři, ale i prodejci hub. Aby mohli své úlovky nabízet lidem u silnic a na stáncích, musí prokázat, že houby velmi dobře znají. Zkoušky pořádají krajské hygienické stanice po celém Česku ve dvou termínech, na jaře a na podzim. 

Čtěte také

„Já si myslím, že to je.... je to hřib, já bych ho asi nesbírala, je takový růžový zezdola. Takže si myslím, že bude nahořklý, já bych ho určitě do košíku nehodila,“ říká paní Lucie, která dorazila na odbornou zkoušku znalosti hub.

Po letech se vrátila zpátky do rodného Česka, aby na Kokořínsku otevřela restauraci. „Manžel je šéfkuchař, já mu je nasbírám a on z toho něco fantastickýho vymyslí,“ dodává.

Nejdříve test, pak poznávání druhů

„Tady je hřib dubový, je tady taky stroček, to je podzimní houba, bedla, nemusí být vždycky jedlá, je tady čirůvka fialová,“ popisuje další účastník zkoušky. Uchazeče v budově hygienické stanice zkouší z poznávání jednotlivých druhů předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa:

„Máme tu zaprvé test, těch otázek je 30, asi 8 se týká jedovatých hub. Tam je to obzvlášť přísné, neměly by tam být chyby, jinak ten frekventant neprojde do druhého kola, kde se potom rozpoznávají jednotlivé druhy.“

Kdo má povinnost zkoušky absolvovat? „Osvědčení musí mít každý, kdo uvádí houby na trh nebo výrobky z nich. Jednak prodej ve stánku v tržnici, ale také například výroba pokrmů z hub v restauraci,“ vysvětluje Michal Novotný, ředitel odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Středočeského kraje.

Osvědčení o znalosti hub platí 10 let, u starších osob se zkracuje v závislosti na věku absolventa.

autor: Karolína Burdová
Spustit audio

Související