Sesbírali ořechy ve vypálených Lidicích a zasadili je ve Vokovicích. Stromy budou součástí přírodního památníku

3. červen 2022

V neudržovaném pásu zeleně v pražských Vokovicích u ulice V Předním Veleslavíně roste sedm ořešáků královských. V roce 1942 je tam vysadil zahradník Jiří Procházka, který si pro vlašské ořechy tajně došel do nacisty vypálených Lidic. Praha 6 zanedbané místo postupně uklízí a chce tam vybudovat přírodní památník. Od lidické tragédie uplyne příští týden 80 let.

Ořešáky na pozemku mezi MŠ a ZŠ Na Dlouhém lánu a železniční tratí objevil před několika lety Spolek Pro Hanspaulku. Tehdy ještě žil poslední pamětník zahradnické rodiny, syn Vladimír.

Zanedbané místo je potřeba postupně zvelebit

„Tenkrát devítiletý chlapec slyšel vyprávění svých bratranců, kteří v šestnácti letech nevěřili tomu, že se dá zničit celá vesnice. Tak se tam plížili nějakými cestami, měli strach, aby je neprozradilo to, že začali šlapat na spadané ořechy. A ty ořechy nakonec přinesli domů, až sem do Vokovic, do jejich statku,“ popisuje předseda spolku Michael Pokorný.

Místo pomáhali uklízet také dejvičtí skauti. Z popadaných ořechů zahradníci vypěstují nové stromy, kterých by mělo být dvacet. S přípravou památníku pomáhá i Spolek pro zachování odkazu českého odboje, vysvětluje jeho předsedkyně Gabriela Havlůjová: „Po osmdesáti letech lidem vyprávět o Lidicích, už je to dlouhá historie. Tak si říkám, že to zase to téma oživí.“

Pan Procházka na svém pozemku vysadil během druhé světové války skoro 60 ořešáků. Když skončila, oslovil tehdejší starosty československých měst, aby si pro stromy z Lidic přijeli. Výzvu nakonec vyslechlo asi 45 z nich. Kam ořešáky odvezli a kde je zasadili, dodnes nikdo neví.

Poslechněte si celou reportáž z Vokovic.

Spustit audio

Související