Holub nad hlavou knížete Schwarzenberga aneb příběhy ze záchranné stanice divokých zvířat

Opuštěná mláďata a zraněná zvířata. To mají na denním pořádku zaměstnanci ze záchranné stanice volně žijících zvířat v Jinonicích. V současné době přijímají kolem stovky telefonátů každý den. Václav Müller se do záchranné stanice vypravil a dokonce asistoval při jednom odchytu.

Je období mláďat a často se stane, že lidé najdou opuštěné ptáče bez matky a hned mají za to, že musí nějak pomoci. Mnohokrát mají pravdu, zvlášť když je zvíře viditelně zraněné, častokrát ale jsou zákroky laiků naprosto zbytečné.

„Lidé vidí v trávě osamoceného zajíce nebo srnče a jsou přesvědčení, že tomu mláděti chybí matka. Ale u těchto druhů je to normální, protože samice chodí potomka nakrmit a pak jde zase pryč, aby k němu nepřitahovala pozornost,“ vysvětluje Zuzana Pokorná, hlavní ošetřovatelka stanice.

Obecně ale záchranáři oceňují, že Pražané nejsou ke zvířatům lhostejní a snaží se pomoci. Nejlepší je zavolat na číslo dispečinku záchranné stanice 773 772 771 a nepodnikat žádnou akci, dokud se neporadí s odborníkem.

Auto záchranářů ze stanice v Jinonicích

Pro zvíře si pak přijede vyškolený pracovník s patřičnou praxí a přiveze zachráněného tvora do stanice, kde dostane příslušnou péči do doby, než bude vypuštěn zpět do přírody.

„V období mláďat najezdím 200 až 300 kilometrů po Praze každý den a přivezu něco mezi dvaceti a třiceti zvířaty,“ vypočítává Jaroslav Kubíček při jednom z četných výjezdů napříč hlavním městem. Každá ulice, každá čtvrť záchranáři připomíná odchyt nějakého zvířete, včetně toho nejčastějšího, tedy holuba.

„Asi před dvěma roky jsem řešil případ, kdy v jedné kavárně na Malé Straně měli holuba a já jsem ho chytal nad hlavou Karla Schwarzenberga, který tam s nějakým Angličanem popíjel kávu. Nejdříve mi navrhovali, abych počkal až na zavírací dobu, ale nakonec jsme ho chytili a sám Schwarzenberg mi zatleskal,“ vzpomíná s úsměvem Jaroslav Kubíček.

Záchranná stanice pro volně žijící zvířata v Jinonicích je od roku 2011 ve správě Lesů hlavního města Prahy a ročně přijme kolem 2 500 zvířat. Loni ale poprvé zaznamenali rekord 3 000 zachráněných živočichů.

„Tendence je určitě stoupající, ale je to spíš proto, že lidé o nás víc vědí, než že by v Praze přibývalo zvířat,“ říká hlavní ošetřovatelka Zuzana Pokorná.

V každém případě v hektickém letním období mají v Jinonicích stále zájem o dobrovolníky. Hlavním předpokladem je láska ke zvířatům a zájem pomoci dobré věci.

Více se o životě pražských záchranářů zvířat dozvíte v našem archivu.

Spustit audio