Chci sundat Wericha z piedestalu a co nejvíc ukázat jeho lidství, říká Vojtěch Kotek o přípravách na představení o Janu Werichovi

Vojta Kotek a Václav Kopta. Hlavní herecká dvojice, která se v těchto dnech připravuje spolu se svými dalšími kolegy na nové představení o Janu Werichovi. Uvedou ho stejní tvůrci, kteří pracovali na představení o slavné mecenášce Medě Mládkové. V půlce června ho diváci uvidí na letní scéně Musea Kampa.

„Je to velká výzva pustit se do Wericha, vyžaduje to nějakou odvahu a drzost, kterou v sobě teď hledám,“ říká o přípravách Vojta Kotek, který bude ztvárňovat mladší Werichovo já. V alternaci uvidí diváci talentovaného herce Jana Nedbala, který zazářil v seriálu Herci a Božena.

O tom, že to bude výzva, není sporu. Vždyť Jan Werich byl skutečně takovým „multi“ člověkem. Spisovatelem, dramatikem, komikem a v neposlední řadě taky filosofem. Jeho díla a myšlenky jsou věčné. Ovšem režisérka představení Adéla Stodolová Laštovková chce Wericha představit taky jako obyčejného člověka, který žil život v manželství a rád se věnoval třeba rybaření.

Staršího Wericha ztvární zmiňovaný Václav Kopta. V ostatních rolích pak uvidíme třeba Bereniku Kohoutovou, Pavlu Beretovou nebo Matouše Rumla.

Čtená zkouška představení Werich

To, jak projekt vzniknul a jak se na role herci připravují, si ostatně můžete sami poslechnout. Rozhovor jsem natáčela s režisérkou a herci na první čtené zkoušce.

Vaše #letajiciredaktorka Sabina

Spustit audio