Českým nemocnicím chybí krev. Ve VFN mají zásoby jen na dva až čtyři dny

10. srpen 2020

Ani letos se českým nemocnicím nevyhnuly komplikace způsobené nedostatkem krve. Dárců je v letních měsících i kvůli dovoleným pravidelně méně. Letos navíc pro dárce platí omezení vyvolaná epidemií koronaviru. Nemocnice přitom musí provádět operace, které kvůli koronaviru odsunuly právě na léto. Nedostatek krve hlásí i velké pražské nemocnice, například Všeobecná fakultní.

Podle primářky transfuzního oddělení Daniely Duškové je zapotřebí, aby dárci krve chodili opakovaně. Všeobecná fakultní nemocnice totiž spolu s nemocnicí Královské Vinohrady dodává krev mimo jiné do pražského Motola, kde odběry sami dělat nemůžou, ale také třeba do Rokycan, Příbrami nebo Chrudimi. Situace se zásobami je prý kritická.

Daniela Dušková uvedla, že běžně v tomto období mívají zásoby zhruba na tři až čtyři týdny, teď jsou to dva až čtyři dny. V ideálním případě by potřebovali provádět celkově zhruba dvě stovky odběrů za den. To se zatím nedaří, ve dny s největším zájmem je to v součtu zhruba o padesát méně. Například nemocnice v Motole už přitom upozornila na to, že zásoby krve má nejmenší za poslední roky.

Jaké typy krve chybí

Podle přehledu vydaného Všeobecnou fakultní nemocnicí chybí především typy A a 0 s pozitivním i negativním Rh faktorem. Ústav hematologie a krevní transfuze k tomu přidává i potřebu skupiny B, v Ústřední vojenské nemocnici zase potřebují všechny supiny kromě AB. Zásoby krve ale akutně chybí i v dalších regionech, například v Brně, Pardubicích nebo Ostravě.

Platí některá omezení

Lidé, kteří chtějí darovat krev, teď musí čekat čtyři týdny po návratu ze zahraničí, nehledě na to odkud přijeli. Stejně tak po kontaktu s někým, kdo se covidem-19 nakazil. Dva týdny je pak nutné čekat, pokud se člověk setkal s někým v nařízené karanténě.

autoři: Adam Bejšovec , jp
Spustit audio