Budoucí podoba usedlosti Cibulka v Košířích? V areálu vznikne nová budova pro dětský hospic

3. březen 2022

Nadace rodiny Vlčkových představila plány, jak má vypadat usedlost Cibulka za čtyři roky. V původní, zrekonstruované budově bude kavárna, zázemí nadace i přednáškový sál. Dětský hospic, který zde chtějí manželé Vlčkovi zřídit, vznikne v novostavbě. Ta bude napůl zapuštěná v zahradě za usedlostí.

Nová budova by měla mít dvě podlaží. „Suterén nebo to zázemí lékařů se vlastně zakusuje do terénu tak, aby to horní podlaží bezprostředně navazovalo na terén, který je v parku,“ nastiňuje architekt František Brychta z týmu Nadace rodiny Vlčkových.

Čtěte také

Novostavba bude mít podle návrhu i zelenou střechu a splyne s parkem. Právě spojení s přírodou je podle spoluzakladatelky nadace a lékařky Kataríny Vlčkové důležité: „Aby každý z těch pokojů měl terasu nebo zahrádku, aby se ty děti úplně bezbariérově i s postelí dostaly do zahrady. A aby tam nebyly dlouhé chodby a uzavřené prostory.“

Autor vítězného návrhu architekt Petr Hájek říká, že původně přitom uvažovali, že hospic bude v budovách usedlosti: „Přestože by celý ten hospic měl působit velice přívětivým dojmem a na to by se ty historické budovy velice dobře hodily, tak se nevešel do toho interiéru.“ Vznikne i kaple, kvůli tomu ale musí dojít ke změně územního plánu z parkových ploch na smíšenou funkci. Změnu už podpořili zastupitelé Prahy 5, žádost ale musí schválit zastupitelé hlavního města.

Vizualizace Nová Cibulka - celkový pohled

Zahrada za usedlostí bude přístupná pouze zaměstnancům hospicu, dětským pacientům a rodinám. Už nyní prochází změnou. Jakou? Poslechněte si celou reportáž z usedlosti Cibulka.

autoři: Jaroslav Hroch ,
Spustit audio