Zvyšování cen energií vyřešila Praha 10 centrálním nákupem plynu a elektřiny na burze

10. únor 2022

Obce v Česku mají vyšší zájem o nákup elektřiny a plynu na burze. Snaží se tak ušetřit, zatímco se ceny energií výrazně zvýšily. Například Praha 10 díky jednotnému nákupu na burze dokázala snížit výdaje z rozpočtu o několik milionů.

Čtěte také

„Pro nás by čtyřnásobná cena znamenala přes 100 milionů navýšení, což je při rozpočtu městské části 1,3 miliardy ohromná částka,“ ukazuje na graf zastupitel Prahy 10 za Pirátskou stranu a předseda výboru pro strategické investice a veřejné zakázky Ivan Mikoláš.

Městská část postupně snižuje náklady, oproti roku 2018 jsou nyní o 15 milionů korun ročně nižší. Radnice zmapovala odběrná místa, začala centrálně nakupovat na burze třeba i pro školy, na úřadě méně topí. Ušetřit se podařilo i díky změně vytápění v hotelu pro školy v přírodě, který Praha 10 vlastní. Místo elektřiny předělali kotel na kapalný plyn. „Současná cena elektřiny je na čtyřnásobku, takže bychom místo 2,5 milionů zaplatili 10 milionů. To by bylo pro budovu likvidační. Teď platíme zhruba do milionu korun za plyn.“

Podle zastupitele Ivana Mikoláše ale s nárůstem ceny radnice pro příští rok počítá. Před námi je na obrazovce graf lipské burzy. Cena zemního plynu je přes 80 euro. Radnice proto vyčkává, až klesne. „Kolem ceny 50 euro za megawatthodinu už bychom uvažovali o nákupu,“ konstatuje.

Zájem o centrální nákup na burze roste

Na burze nakupuje také Praha 7, která s dopady počítá až příští rok. Naopak Praha 6 zdražení pocítila a nakupovala už na letošní rok. Pokračuje mluvčí radnice Jiří Hannich: „Pokud bude spotřeba úřadu srovnatelná s loňským rokem, tak by celkové náklady na elektrickou energii letos stouply o více než 3 miliony korun a náklady na plyn přibližně o 800 tisíc korun.“

Podle dat Sdružení místních samospráv očekává letos vyšší výdaje z rozpočtu na energie 40 procent obcí. Vyplývá to z průzkumu, kterého se zůčastnilo 700 samospráv. Sdružení také nakupuje centrálně na burze a zájem obcí se zvyšuje. Při prvním nákupu v roce 2013 mělo zájem 16 obcí, minulý rok už to bylo 100 obcí.

autoři: Jaroslav Hroch ,
Spustit audio