Zveme vás k návštěvě Prahy 13

Praha 13 patří mezi nejmladší části hlavního města. Zaujímá plochu přibližně 1 500 hektarů, leží v jihozápadní části Prahy a žije v ní víc než 60 tisíc obyvatel. Tuto část metropole jsme navštívili v seriálu Prahou křížem krážem v týdnu od 12. do 18. května.

Praha 13 se rozkládá na území starších obcí a usedlostí Jinonice, Butovice a Stodůlky. V 80. a 90. letech 20. století vznikly v oblasti čtyři velké sídlištní komplexy – Stodůlky, Lužiny, Nové Butovice a Velká Ohrada - tvořící takzvané Jihozápadní Město. Ty se spolu s Třebonicemi, blízkou obcí venkovského ražení, staly základem pro vznik nové městské části Praha 13.

K nejvýznamnějším historickým památkám se řadí pseudogotický kostel sv. Jakuba Staršího ve Stodůlkách s farou, hřbitovem a školou, malebný románský kostelík sv. Jana a Pavla s hřbitůvkem na Krtni, ke koloritu patří náves v Třebonicích, několik zachovalých zemědělských usedlostí ve Stodůlkách a původní zástavba předměstského typu na Malé Ohradě.

Největší podíl na architektuře Prahy 13 ale mají sídliště. Nejmodernější architektonické variace co do barevného provedení i stavební dispozice najdete v Nových Butovicích v okolí samotného středu Prahy 13 - Slunečního náměstí. Patří k nim také Komunitní centrum sv. Prokopa – jedna z novodobých církevních staveb v Praze. Náměstí vévodí nová radnice, zprovozněná v červnu 2003.

Významnou dopravní tepnou je trasa metra B, která od konce roku 1994 spojuje městskou část s centrem. Její nadzemní úsek mezi stanicemi Hůrka a Lužiny se stal zajímavým architektonickým prvkem.

Díky svému převážně sídlištnímu charakteru jde o městskou část s nejnižším věkovým průměrem v Praze. I proto Praha 13 žije množstvím kulturních, společenských a sportovních akcí - od tradičního masopustu, přes řadu hudebních a divadelních soutěží a festivalů po sportovní turnaje a soutěže.

Kulturní dům Mlejn, známý např. pořádáním Porty

Ani do přírody není daleko - na jihu je městská část lemována přírodní rezervací Prokopské údolí a národní přírodní památkou Dalejský profil, na severozápadě se zase nachází prameniště a údolí Motolského potoka, které v současné době prochází revitalizací. Na turisticky atraktivní trasy těchto míst navazuje ekologicky citlivě vybudovaný Centrální park, procházející napříč městskou částí. Protéká jím Prokopský potok a je protkán sítí cest a cyklistických stezek, napojených na mezinárodní cyklotrasu Greenways Praha - Vídeň.

Podrobnosti si poslechněte v seriálu Prahou křížem krážem v našem iRadiu.

autor: Samuel Truschka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.