Zpěvák Jan Bendig o nové knize: Je to taková moje svatá zpověď. Popisuji tam i dobu, kdy jsem chtěl se životem skoncovat

16. prosinec 2023

Do soutěže SuperStar se mu prý ani nechtělo, nakonec ale nastartovala jeho sólovou kariéru a dnes spolupracuje s takovými umělci jako je Rytmus nebo Lucie Bílá. Momentálně se připravuje na svůj největší koncert a nedávno vydal autobiografickou knihu. Hostem Lenky Vahalové byl zpěvák Jan Bendig.

Když jako malý kluk poslouchal Rytmuse, tajně snil, že s ním jednou udělá song. A opravdu se mu to splnilo.

„Já jsem mu gratuloval, když vyprodal jednu velkou arenu na Slovensku. A on mi na to napsal tak hrozně krásnou zprávu, já jsem taky nevěděl, že mě zná. A najednou z toho vzniklo kamarádství a píseň Romalandia,“ vzpomíná Jan Bendig.

Stejně náhodně prý vznikly spolupráce s dalšími známými jmény hudební scény, třeba s Lucií Bílou, Michalem Davidem nebo Monikou Bagárovou. Na některé z nich se prý fanoušci můžou těšit 16. března 2024 v O2 universum, kde čeká Jana Bendiga největší koncert jeho kariéry.

„Bude to hodně moderní, budou tam všude LED obrazovky, obrovská stage na světové úrovni a budu tam dokonce lítat,“ těší se.

Jan Bendig a Lenka Vahalová

Nečekaný návrat z Liverpoolu

Velkým mezníkem na jeho hudební cestě byla účast v pěvecké soutěži Česko Slovenská SuperStar v roce 2009. Tehdy žil s rodinou v Liverpoolu, kde vystupoval s kapelou Gipsy Brothers.

„A v tu dobu, kdy jsme to měli nejvíc rozjetý, tak jsme jeli na dovolenou do Čech. A táta mě mezitím nenápadně přihlásil do SuperStar, já o tom nevěděl. Když jsem se to dozvěděl, tak jsem tam vůbec nechtěl.“

Jan Bendig se totiž plánoval zúčastnit britského X Factoru, z toho ale kvůli úspěchu v SuperStar sešlo. „Nakonec to dopadlo tak, že jsem postupoval dál a dál. Máma s tátou si řekli, že se nemůžeme vrátit, když postupuju. Tak si pronajali dům a s celou rodinou jsme tady zůstali až doteď. Ale jsem za to rád, dělám to, co mě baví.“

Jan Bendig

Účast v SuperStar popisuje Jan Bendig i ve své nové autobiografické knize Roma boy. „Já si odjakživa píšu deníky. Je to taková moje svatá zpověď, jsou tam věci, které jsem nikdy nikde neřekl. Zažívám panickou ataku a popisuji tam i pocity, kdy jsem chtěl se životem skoncovat.“

Sám ale zdůrazňuje, že spisovatelem rozhodně není, a proto byl rád za pomoc. Na vzniku knihy se podílela rozhlasová produkční, redaktorka i režisérka Jitka Štichauerová.

Jak se mu daří zvládat panickou ataku? Jak vzpomíná na své dětství bez mobilu? O čem je nový podcast, který vytváří spolu se svým bratrem? A jak budou vypadat jeho Vánoce? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Související