Život jako z akčního filmu nebo luxus a spousta benefitů. Pražští záchranáři natočili vtipná náborová videa

22. září 2020

Nové klipy záchranné služby ukazují, jaký je rozdíl mezi představou o práci záchranáře a realitou. Mají především navnadit další lidi, kteří by ve službách pražské záchranné služby pomáhali. Potřeba jsou zejména dispečeři a zdravotničtí záchranáři.

Jelikož se hlavní město rozrůstá, pražská záchranná služba plánuje rozšířit síť výjezdových základen. Nejen k tomu potřebuje nové záchranáře. Podle náměstka Zdeňka Křivánka se ale po náboru někdy setkávají s frustrací z toho, jak práce v reálu vypadá.

Režisér Vít Klusák při natáčení videoklipu

„Roky se učili zasahovat u událostí se život ohrožujícím stavem, což při práci rozhodně využijí, ale setkají se i s množstvím méně závažných případů. Mnohdy jsme ale jediní, kdo v danou chvíli může pacientům pomoct a ulevit jim od bolesti nebo strachu. Právě to v nové kampani zdůrazňujeme,“ vysvětlil.

Zdravotníci totiž nezasahují jen u vážných případů, kdy jsou jejich pacienti ohroženi na životě, ale často musí dojet například za chronicky nemocnými důchodci, kteří se nemají na koho jiného obrátit.

Jen v Praze tvoří podle mluvčí Jany Poštové lidé starší 60 let přibližně polovinu pacientů záchranné služby.

Stačilo „pouhých“ 19 hodin

Právě proto se před časem obrátili na dokumentaristu Víta Klusáka s prosbou o nápad na propagační videa do nové náborové kampaně. Režisér nakonec klipy natočil zadarmo a honorář odmítli také herci nebo společnosti, které zapůjčily prostory nebo rekvizity.

Natáčení obou klipů trvalo devatenáct hodin, během kterých se na filmovém place vystřídali kromě filmařů pyrotechnici, krotitelé hadů, akrobat a tým záchranářů. A to přesto, že podle Klusáka pracoval štáb s rozpočtem „blížícím se nule“.

Hlavního hrdinu ztvárnil choreograf a herec Marek Zelinka. „Musím říct, že když mi Vít volal a popisoval, jakou má o spotech představu, tak jsem byl nadšený a dost jsem se smál. Zvládnout dva spoty v jednom dni a s tolika lidmi a technikou bylo náročné,“ zavzpomínal na natáčení.

Vedle zdravotnických záchranářů a operátorů pražská záchranka přivítá ve svých řadách i lékaře nebo řidiče vozidel zdravotnické záchranné služby. Podrobnosti včetně popisu zaměstnaneckých benefitů najdou uchazeči na stránce Zachraňuj v Praze.

V roli roztržitého „super záchranáře“ vystoupil herec, tanečník a choreograf Marek Zelinka
autor: dok | zdroj: iROZHLAS.cz