Železniční most z Výstaviště, přístroje z nemocnice nebo předměty od lidí. Ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr o některých exponátech

Rozsáhlé sbírky Národního technického muzea obsahují množství exponátů z oblasti vědy i techniky a dokumentují vývoj v jednotlivých oborech. Některé z nich představil v pořadu K věci ředitel muzea Karel Ksandr.

Jedním z oborů, na které se Národní technické muzeum zaměřilo, je také zdravotnictví, spolupracuje totiž s Nemocnicí Na Homolce.

„Technické sbírky, které souvisejí s medicínou, jsou nesmírně důležité. A v České republice se tomu nikdo nevěnuje. Nemocnice Na Homolce nám předala několik unikátních exponátů. Například magnety, které pomáhaly srovnat arytmii. Přístroj dosloužil a přešel do našich sbírek,“ popisuje Karel Ksandr a věří, že se podaří vybudovat stálou sbírku.

I v roce 2023 se muzeum rozhodlo spustit soutěž Máte doma muzejní kousek?, ta úspěšně funguje už několik let. Lidé mají možnost nabídnout svůj vysloužilý spotřebič do sbírek Národního technického muzea a být odměněni.

„Získali jsme kávovar z roku 1947, který ještě nebyl použitý. Objednal si ho pán, kterému následně v roce 1948 kavárnu sebrali, ale kávovar v rodině zůstal. I taková kuriozita se u nás objeví,“ dává příklad jednoho z předmětů Karel Ksandr.

Z Výstaviště do muzea

Národní technické muzeum převzalo do sbírky také přes 130 let starý železniční most, který stál u Výstaviště.

„Přestože to zní, že je to něco obrovského, tak zas tak velký není. Má pouze devatenáct a půl metru délky, byl pro jednokolejnou trať, takže bylo možné s ním poměrně snadno manipulovat.“

Most se stane součástí expozice budoucího Muzea železnice a elektrotechniky na Masarykově nádraží. „Budou na něm vystaveny drezíny a návštěvník si bude moci po tomto historickém mostě přejít.“

Na letní sezónu otevřelo Národní technické muzeum pobočky v Plasích a Chomutově, i sem Karel Ksandr pozval. „V Plasích uvidí návštěvník Centrum stavitelského dědictví, je tam třeba velmi zajímavá expozice statiky, dovolím si říct, že jediná na světě, kde je interaktivně představená statika.“

Až do konce roku pořádá Národní technické muzeum také výstavu ke stému výročí pravidelného rozhlasového vysílání u nás „Sto let je jen začátek – Český rozhlas 1923–2023“.

Co bude umístěno v depozitární hale v Čelákovicích? Kde Národní technické muzeum čerpá materiály k připravované výstavě, která připomene barokního architekta Jana Blažeje Santiniho? Poslechněte si celý rozhovor.

Související