Pražské planetárium jako světová špička. Získáme zcela revoluční promítací technologii, slibuje jeho ředitel Jakub Rozehnal

„V polovině tohoto roku se podařilo pro planetárium získat velký objem finančních prostředků. Jde o 250 milionů korun na nákup nového projekčního systému,“ představuje plány na modernizaci ředitel organizace Planetum Jakub Rozehnal.

Čtěte také

Koncem září vzbudila velkou pozornost mise sondy DART, která změnila trajektorii asteroidu Dimorphos. Svůj podíl na úspěšném testu planetární obrany měli i čeští vědci.

„Je to úžasná věc, sonda nabourala vlastně do měsíčku, který obíhá okolo nějaké jiné planetky. Kdyby ta sonda narazila do té vlastní planetky, tak bychom to velice těžko měřili. Nápad s tím měsíčkem byl opravdu geniální,“ chválí misi Jakub Rozehnal.

Z vesmíru zdraví Hurvajz

Unikátní a úspěšnou vesmírnou misí se může pochlubit také organizace Planetum, na konci května vynesla raketa Falcon 9 společnosti SpaceX na oběžnou dráhu českou družici Planetum-1. V roli astronauta se do kosmu vydal Hurvínek, tedy jeho miniaturní skleněná figurka.

Čtěte také

„Chtěli jsme, aby ta družice sloužila k našemu hlavnímu účelu, to znamená popularizace astronomie a příbuzných věd kosmonautiky. Od začátku bylo jasné, že tu družici budeme využívat pro výuku, aby se u nás mohli studenti a žáci učit, jak se taková družice staví, jak se pošle do vesmíru. Hurvínek tam má svůj pokojíček a děti mají možnost si s ním na oběžné dráze i povídat.“

Nejmodernější promítací technologie 

Planetárium ve Stromovce čeká největší modernizace a investice od jeho vzniku. Rada hlavního města schválila nákup revoluční technologie za 250 milionů korun.

„Jedná se o tzv. LED-Dome neboli kopuli, která už není projekční plochou, ale vlastně celá ta kopule je sestavená z LED diod, které vytvářejí obraz. Jsme schopni docílit obrovského kontrastu, to běžná projekce neumožňuje. A tím pádem zážitek z pozorování takového programu je  jazykem mé dcery – o level jinde,“ vysvětluje s úsměvem Jakub Rozehnal.

Bude to vlastně největší planetárium svého druhu na světě a první mimo asijský kontinent.

Práce by měly začít na jaře roku 2023, na začátku roku 2024 by pak mohlo planetárium přivítat první návštěvníky. Kopule s technologií LED-Dome mají zatím jen dvě asijská planetária, obě ale menší než bude v Praze. 

Dočkáme se dalšího českého astronauta? Zasáhla energetická krize také pražské planetárium? Nový systém bude unikátní i z hlediska šetření, proč? Poslechněte si celý rozhovor K věci.

Související