Zavedení řidičáku na zkoušku i řízení od 17 let s mentorem. Podrobnosti k novinkám roku 2024 s Jiřím Novotným z Asociace autoškol ČR

Nadcházející rok přinese hned několik novinek pro motoristy i uchazeče o řidičský průkaz. Mění se například věková hranice, kdy lze řidičské oprávnění získat, a zavádí se pozice mentora. Na podrobnosti se Štěpánka Duchková ptala místopředsedy Asociace autoškol ČR Jiřího Novotného.

Od roku 2024 bude možnost získat řidičské oprávnění skupiny B už od věku 17 let. Po absolvování klasického výcviku v autoškole a složení závěrečných zkoušek bude smět řidič jezdit pod dohledem mentora.

Čtěte také

„To je věc, která na poli působnosti vzdělávání řidičů znamená, že se s nimi dál budeme zabývat, že s nimi chceme dál pracovat. Není to jenom restrikce, takže to vítám,“ říká o novince Jiří Novotný.

Zájem o získání řidičského průkazu v 17 letech prý je, někteří žáci už jsou v procesu výuky. Do Evidenční karty řidiče jim pak bude zapsán mentor, který musí splňovat určitá kritéria.

„Musí být alespoň deset let držitelem řidičského oprávnění, musí mít pět let nepřetržitě bez ztráty řidičského oprávnění, neměl trest a nesmí mít ani žádný bod.“

Další změny nového bodového systému

Rok 2024 přinese i další změny pro řidiče. Od ledna si třeba při silniční kontrole vystačíte s jakýmkoliv identifikačním dokladem a nemusíte se bát pokuty za zapomenutý řidičský průkaz.

„Čeká nás také řidičák na zkoušku. Těm, kteří získají řidičák poprvé, běží lhůta dvou let a během té doby jim vznikají ještě další povinnosti, co musí vykonat v případě, že způsobí třeba šestibodový trest. Nebude jim hrozit jenom ta pokuta, ale ještě se s nimi dále bude pracovat,“ vysvětluje Jiří Novotný.

Čtěte také

Novela bodového systému zavádí pouze tři sazby bodů podle závažnosti, a to 6, 4 a 2 body, oproti nynějším pěti různým sazbám. A nově si můžete zažádat o informování při změně svého bodového konta.

„Budete moct dojít na úřad a zadat si tam buď telefonní číslo nebo e-mail, aby vám chodila notifikace při změně bodového konta. Tak nenastane situace, že o tom nevíte, že vám pak přijde zpráva, ať odevzdáte řidičák.“

Podle údajů Asociace autoškol nezvládne závěrečné zkoušky 20 procent žáků, co je důvodem? Co je pro ně v testech nejkomplikovanější? Je vidět menší zájem o získání řidičského oprávnění kvůli vyšším cenám autoškol? Poslechněte si celý rozhovor.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.