Dokončení Pražského okruhu v roce 2030 je rozhodně pokrok. Dopravě na severu Prahy to pomůže, počítá starosta Prahy 8 Ondřej Gros

„Je to pořád hlavně otázkou toho finančně přežít, i když se ceny plynu nakonec podařilo nějakým způsobem stlačit, tak jsme měli skutečně poměrně vysoký nárůst v rozpočtu,“ odpovídá Ondřej Gros z ODS na otázku, co je prioritou tohoto volebního období. Starosta Prahy 8 mluvil také o dopravní situaci v městské části a změnách na Palmovce.

Po 14 měsících skončila rekonstrukce tramvajové tratě Ohrada – Palmovka, zásadní opravu potřeboval zejména 455 metrů dlouhý most. Do budoucna ale čeká Palmovku další uzavírka.

„V tuto chvíli probíhají přípravné práce pro rekonstrukci Libeňského mostu. Má trvat 365 dní a přes Libeňský most nepojedou tramvaje. Naštěstí není příliš frekventovaný pro automobilovou dopravu, takže tam nevidím ten problém,“ upřesňuje Ondřej Gros.

Čtěte také

Chátrající Centrum Nová Palmovka převzal od městské části Magistrát hlavního města Prahy a je jasné i nové využití stavby, měla by zde sídlit Evropská agentura pro kosmický program.

„Probíhají projektové práce na ten vnitřek a obecně na úpravu toho objektu. Pro mě je zárukou to, že je podepsáno memorandum mezi Evropskou agenturu pro kosmický program a vládou České republiky, že se tam na konci roku 2025 ta agentura nastěhuje. My to samozřejmě plně podporujeme.“

Pro Prahu 8 by to podle Ondřeje Grose měla být velmi prestižní záležitost, která bude znamenat i zlepšení bezpečnostní situace na Palmovce.

Provoz v ulici V Holešovičkách

Spolek Holešovičky pro lidi dlouhodobě bojuje za zahloubení ulice V Holešovičkách, které podporuje i starosta Prahy 8, tato varianta v současné době není reálná.

„Severu Prahy pomůže vybudování Pražského okruhu. A na tomto místě musím pochválit pana ministra Kupku, který je asi první ministr, který do toho skutečně vkládá úsilí, politickou vůli, komunikuje s městskými částmi, kterých se to týká. Výsledkem je, že se začne budovat úsek kolem Běchovic.“

Stavba by měla začít v roce 2024, navazovat bude v roce 2027 výstavba mezi Ruzyní a Suchdolem a mezi Suchdolem a Březiněvsí.

„Dnes těmi Holešovičkami musíte projet do tunelů a pokračovat například na Karlovy Vary a Plzeň. To odpadne ve chvíli, kdy kdokoliv z té tranzitní dopravy bude potřebovat, objede to po Pražském okruhu a to zcela jistě pomůže,“ myslí si Ondřej Gros.

Se zprovozněním těchto úseků se počítá v roce 2030. „Těch sedm let vypadá dlouze, ale před několika lety jsem si myslel, že se žádného Pražského okruhu ani nedožiji, takže to je rozhodně pokrok.“

Bude se nějak řešit dopravní situace v Zenklově ulici? A na Vychovatelně v Libni dochází k opakovanému poškozování malby připomínající operaci Anthropoid, i o tom mluvil v pořadu K věci starosta Prahy 8 Ondřej Gros.

Související