Zastupitel Patrik Nacher o Libeňském mostu: Není to rekonstrukce, ale de facto stavba nového mostu. Mohlo se to udělat už dávno

Hostem pořadu K věci byl tentokrát pražský zastupitel a poslanec Patrik Nacher z hnutí ANO. Mluvil nejen o stabilitě magistrátní koalice, ale také o návrhu na zpoplatnění vjezdu do centra Prahy nebo o rekonstrukci Libeňského mostu.

„Magistrátní koalice nefunguje jako koalice. Jsou tam jednoznačně vidět rozdílné pohledy na celou řadu věcí. Od dopravy, jako je návrh na zpoplatnění vjezdu do centra, přes různá omezení parkování, jsou tam vidět naprosto rozdílné pohledy té části SPOLU a Pirátů. Někde mezi tím tam běhá STAN,“ komentuje stabilitu magistrátní koalice Patrik Nacher.

Podle něj se právě zmiňované zpoplatnění vjezdu do centra Prahy prosadit nepodaří. „Základem toho by měla být elementární dohoda se všemi dotčenými městskými částmi. A tam třeba vím, že Praha 2 s tím zásadně nesouhlasí. To prostě nemůžete izolovaně, pokud jde o dopravu, tak je Praha jeden celek, nikoli 57 samostatných městských částí.“

„My konzistentně posledních deset let říkáme, že všechna taková opatření je možné udělat v momentě, kdy bude dokončen minimálně ten vnitřní okruh, aby lidé měli alternativu,“ dodává.

Budoucnost Libeňského mostu

Roky se také řeší stav Libeňského mostu, u kterého nakonec zvolila Praha cestu rekonstrukce. Podle původních plánů se měla konstrukce mostu zachovat, poslední studie ale ukazuje, že zůstanou jen pilíře a most nahradí replika.

„Špatně je to, že se to nazývá rekonstrukce, aby se vyvinili politici, kteří to chtěli rekonstruovat. Je to de facto stavba nového mostu. To se mohlo udělat už dávno. A z té původní částky, kdy by stavba nového mostu stála kolem 600 milionů korun, tak dneska jsme přes dvě a půl miliardy. Toto mě nebetyčně štve,“ říká Patrik Nacher.

Po vzoru celostátního vedení chce pražské ANO nově ustavit stínovou vládu, která bude přinášet vlastní návrhy pro Pražany. Jak to bude vypadat? Poslechněte si celý rozhovor.

Související