Za parkování v centru Pardubic řidiči zřejmě budou platit i celý víkend

10. duben 2024 13:09

Pardubická radnice chce zpoplatnit parkování v centru města o víkendech. Odbor dopravy totiž obdržel několik stížností obyvatel ze sídliště Závodu míru, že v době konání sportovních nebo kulturních akcích v neděli nemají šanci zaparkovat. Teď řidiči platí jen ve všední dny a v sobotu dopoledne. Odpoledne a celou neděli parkují zadarmo.

Obyvatelům vadí, že třeba v době konání hokejového nebo fotbalového utkání, nebo když je v Enteria aréně nějaká kulturní akce, návštěvníci obsadí volná místa v okolí, a lidé ze sídliště Závodu míru a z přilehlých ulic v centru nemají kde zaparkovat, přitom si platí parkovací kartu.

„Řidiči právě v době, kdy se rezidenti vrací domů většinou z víkendových aktivit, parkují v oblasti Závodu mír, ulic Pernerova, Sladkovského nebo Na Hrádku během těchto zmíněných akcí. A rezidenti mají výrazně zhoršené možnosti k zaparkování u svých domovů,“ potvrdil náměstek primátora Jan Hrabal (ANO).

Víkend zdarma? Už ne

Přesné datum zatím určené není, odbor dopravy musí změny projednat s právním oddělením. Radnice ale chce mít centrum plně zpoplatněné od léta. Řidiči tak budou za parkování platit na celém sídlišti Závodu míru, na nábřeží Václava Havla, tedy za zimním stadionem, dále také v centru města v ulicích U Stadionu, U Divadla, Jindřišská, Za Pasáží, Sladkovského, na Bělobranském náměstí, v ulici Na Třísle, na Vrchlického nábřeží, v ulicích Na Hrádku, Labská, a Pernerova a na parkovištích u kostela sv. Bartoloměje, na Wernerově nábřeží a na náměstí Republiky.

Další změny v parkování chystá radnice na náměstí Legií a v přilehlých ulicích Štefánikova a Havlíčkova. Cíl je stejný: umožnit parkování hlavně rezidentům. „Odbor dopravy ve vybraných ulicích vedoucích z náměstí Čs. Legií zavádí zóny pouze pro rezidenty, a to přes noc od 18 hodin. Naopak přes den zůstávají tato místa smíšená, tedy pro rezidenty i návštěvníky,“ vysvětlil plánovaný záměr náměstek primátora Jan Hrabal. Tato změna by ale měla začít platit později.

Spustit audio

Související