Zahrádky zdarma. Restaurace v Chrudimi nebudou platit za venkovní posezení

30. duben 2024 06:50

Provozovatelé restaurací a kaváren v Chrudimi nebudou platit nájem za venkovní zahrádky. Radnice tak chce podpořit jejich podnikání a zároveň trochu oživit nabídku služeb. Město tak ale za sezónu přijde o desítky tisíc korun.

Nulový nájem není v Chrudimi úplná novinka, město ho začalo odpouštět už před časem, tehdy to mělo ale jiný důvod. Chrudim přestala nájemné za zahrádky u restaurací a kaváren vybírat v roce 2020. Tehdy to byla okamžitá reakce na pandemickou krizi, kdy podniky bojovaly s restrikcemi a odlivem zákazníků.

Ale už to tak zůstalo a radnice teď zdůrazňuje jiný rozměr – odpuštěný nájem má provozovatele motivovat k tomu, aby si posezení venku pořizovali. A tím se trochu oživila nabídka služeb a rozproudil život ve městě.

Restaurace kolem náměstí

Možnost využijí asi dvě desítky podniků. Existují dvě skupiny  a dvě formy prominutých plateb. Klasické zahrádky postavené mimo komunikaci, tam Chrudim odpouští nájem celoročně a letos to bude v deseti případech.

A potom jde o zábory chodníků nebo cest, ty jsou možné od začátku března do konce října, záleží na provozovateli. Zájem má dalších deset až dvanáct podniků - většinou přímo na Resselově náměstí, nebo v sousedních ulicích, které na něj navazují. Takže je to hlavně záležitost centra města.

Chrudim tak přijde skoro o sto tisíc korun, které by na poplatcích vybrala. Pro rozpočet města to není nijak zásadní částka, peníze by se vlastně měly obloukem vrátit. Lidé je utratí na místních zahrádkách u místních podnikatelů, kteří v Chrudimi platí daně.

Spustit audio

Související