Z Ladronky na Karlův most

Seriál Prahou křížem krážem tentokrát do puntíku dostál svému názvu a provedl nás sedmi zajímavými místy v metropoli. Průvodkyní po celý týden byla Jolana Nováková.

Ladronka

Pražské usedlosti jsou památkou na bývalé příměstské osídlení Prahy. Často byly budovány u někdejších vinic. Patřila mezi ně i Ladronka, naše první zastavení. Od počátků 10. století tu bývalo několik lomů na opuku, ve 14. století viniční lis, založený Karlem IV. Dnes je Ladronka rozlehlým parkem a areálem volného času.

Poslechněte si.

Ladronka v Praze 6

Vrtbovská zahrada

Vrtbovská zahrada v Praze na Malé Straně, za palácem stejného jména, se začala budovat před třemi sty lety. Za pět let bylo hotovo a dnes se o ní říká, že je nejkrásnější zahradou svého druhu na sever od Alp. Terasovou barokní zahradu italského typu si na začátku 18. století u svého paláce nechal vybudovat nejvyšší purkrabí Pražského hradu Jan Josef hrabě z Vrtby. Autorem architektonického řešení zahrady se stal František Maxmilián Kaňka a dílna slavného Matyáše Bernarda Brauna vytvořila sochařskou a plastickou výzdobu. Dnes je zahrada zapsaná na seznamu UNESCO.

Poslechněte si.

Vrtbovská zahrada

Zámecký areál Ctěnice

První zmínka o ctěnické tvrzi pochází z r. 1372. O 130 let později se dostala do rukou Václavu Hrzánovi z Harasova. Jeho vnuk Mikuláš dal v 16. století starou tvrz přestavět na renesanční zámek. Pak se majitelé střídali a například za Windischgrätzů, v 18. století, získal zámek dnešní podobu. Dnešním majitelem je Hlavní město Praha. Celý areál, který je památkově chráněn, prošel náročnou rekonstrukcí.

Zámecký areál Ctěnice

Poslechněte si.

Protiatomový kryt na Žižkově

Protiatomový kryt v podzemí pražské Parukářky na Žižkově byl vybudován v padesátých letech minulého století. Vede do něj pětice přístupových chodeb. Komplex je vybaven vlastním zdrojem elektřiny, vody a vzduchotechnikou. Je součástí integrovaného záchranného systému a po metru je krytem s největší kapacitou v Praze.

Část prostor v současnosti slouží jako hudební klub, lezecká stěna a muzeum. Bunkr byl vyhlouben pomocí těžké techniky do skály. Měl vydržet explozi vzdálenou 500 až 600 metrů. Komplex počítal s úkrytem pro asi 5 000 lidí, každý by měl k dispozici prostor půl metru čtverečního.

Kryt Bezovka na Žižkově

Poslechněte si.

Vinice svaté Kláry

Památkově chráněná vinice svaté Kláry spolu s dalšími sedmi vinicemi (Arcibiskupská v Modřanech, Svatováclavská na Pražském hradě, Svatojánská na Malé Straně, Máchalka ve Vysočanech, Gröbovka na Vinohradech, Baba v Dejvicích a Salabka v Troji) připomíná zašlou slávu pražského vinařství. Vinice, která je od roku 1995 součástí Botanické zahrady v Praze – Troji, má rozlohou3,5 hektaru a je tak největší z pražských vinic. Její historie sahá pravděpodobně až do doby Václava II. S určitostí se tu vinice rozkládala za vlády Karla IV. Největšího rozkvětu dosáhlo vinařství v době vlády Rudolfa II. Tehdy se Praha nazývala „městem vína“.

Vinice sv. Kláry v Botanické zahradě v Praze - Troji

Poslechněte si.

Barrandovské skály

Národní přírodní památka Barrandovské skály se rozkládá na levém břehu Vltavy na jihozápadním okraji Prahy. Geologicky významné území má rozlohu jedenáct a půl hektaru a dokumentuje prvohorní vývoj pražské pánve. Po francouzském inženýrovi a paleontologovi Joachimu Barrandovi dostala památka jméno necelý rok po jeho smrti v roce 1884. Od roku 1928 nese jméno Barrandov celá jedna pražská čtvrť.

Poslechněte si.

Barrandovské skály, bývalý plavecký bazén a Terasy Barrandov

Socha Bruncvíka na Karlově mostě

Na Karlově mostě, na ohlaví mostního pilíře pod sousoším svatých Vincence Ferrerského a Prokopa, stojí se zlaceným mečem v ruce Bruncvík. Hledí směrem k mostu a možná vzpomíná na dobrodružství, která zažil na svých cestách. A ze kterých si přivezl lva, ležícího mu u nohou. Však určitě znáte pověst O Bruncvíkovi z pera Aloise Jiráska.

Sochu vytvořil Ludvík Šimek v roce1884 a je dobře viditelná z lodí plujících po Vltavě.

Poslechněte si.

Socha Bruncvíka na Karlově mostě menší
Spustit audio