Výstava v CAMPu je přehlídkou těch nejlepších architektonických realizací. Kraluje jim rekonstrukce paláce hradu Helfštýna

17. únor 2022

V Centru architektury a městského plánování můžete do konce února vidět aktuální výstavu těch nejzajímavějších architektonických projektů. Cena české architektury už má i svého vítěze. Právě o něm si v Campu povídala naše létající redaktorka Sabina Vosecká s předsedou České Komory Architektů Janem Kaslem.

6. ročník soutěžní přehlídky architektonických realizací vyhrála rekonstrukce paláce hradu Helfštýna. Hlavní cena tak putovala do kanceláře atelier-r. Jde o druhý největší hrad v České republice, hned po Pražském hradě. „Snažili se ukázat, co je nové na rozdíl od toho původního. Čili striktně odlišili všechny nové součásti, především kovové. Porota, která byla skutečně unešená, jednoznačně vybrala tuto rekonstrukci jako vítěze,“ popisuje Jan Kasl.

Jedním z největších problémů celého projektu byl způsob zastřešení. „Museli to zastřešit tak, aby ta střecha nebyla vidět, kromě tedy leteckých záběrů. Takže najít takový způsob zasklení, aby ta střecha byla funkční, aby to bylo esteticky zajímavé a přitom to památkáře uspokojilo.“ Více k vítěznému návrhu prozradil Jan Kasl v rozhovoru.

Rekonstrukce paláce hradu Helfštýna na výstavě v CAMPu

Výstava oceněných finalistů a vítěze České ceny za architekturu 2021 potrvá v CAMPu až do 27. února.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio