Vítězné náměstí v Dejvicích zná svou novou podobu. V architektonické soutěži uspěl holandsko-český tým

20. září 2023 10:08

V architektonické soutěži na dostavbu takzvaného 4. kvadrantu Vítězného náměstí v pražských Dejvicích uspěl holandsko-český tým Benthem Crouwel Architects a studio OVA. Podle jejich návrhu by se mělo jedno z nejvýznamnějších pražských náměstí vrátit ke zhruba sto let staré urbanistické koncepci od Antonína Engla.

„Hodně jsme se soustředili na veřejné prostory, na vnitřní prostory toho bloku, který nabídneme jeho budoucím uživatelům. Aby to opravdu bylo místo setkávání,“ popisuje Jiří Opočenský z vítězného architektonického studia OVA.

V aktuálně jediné nezastavěné části Vítězného náměstí vznikne kromě bytového domu a multifunkční budovy s obchody nebo restauracemi i nové kulturní centrum Prahy 6.

„V Praze 6 kulturní centrum chybí a myslím, že bude dohromady propojovat Kampus Dejvice a náměstí, které je považováno za srdce celé Prahy 6. Koncept je podobný jako Lucerna Music Bar, to znamená prostory pod zemí, hlavní sál by měl být až pro tisíc stojících osob,“ upřesňuje starosta městské části Jakub Stárek z ODS.

Ve 4. kvadrantu chce postavit novou budovu také sousední Vysoká škola chemicko-technologická. Podle prorektora Milana Pospíšila by se do ní mohly přesunout některé posluchárny a seminární místnosti, díky tomu by se stará budova mohla předělat na laboratoře.

Pohled do rezidenčního vnitrobloku, tým 20: Benthem Crouwel Architects (NL) + OVA (ČR)

Investor už s vítězi architektonické soutěže podepsal smlouvu na přípravu projektu, na zahájení stavby si ale několik let počkáme. Místní se nemusí bát ani o osud tradičních farmářských trhů, které se pouze přesunou o kousek dál.

Poslechněte si reportáž Terezy Cedidlové, která se zúčastnila vyhlášení vítězů.

autoři: Tereza Cedidlová ,
Spustit audio

Související