Ikonická stavba a důležitá součást rozhlasového vysílání. Jak se šíří signál z Žižkovského vysílače?

22. srpen 2023 12:00

Žižkovský vysílač – dominanta Prahy a také její nejvyšší bod. Měří 216 m byl postaven v letech 1985 až 1992 podle návrhu architekta Václava Aulického. Pro rozhlasové vysílání je nezbytně důležitý. Pro Prahu a okolí šíří nejen televizní a FM vysílání, ale třeba také multiplex digitálního rozhlasového vysílání Českého rozhlasu, kde naladíte i Rádio Praha. Do technického zázemí se šla podívat naše létající redaktorka Sabina Vosecká.

„Teď se nacházíme v sále, kde jsou umístěny FM vysílače, odkud vysílají programy Českého rozhlasu,“ vysvětluje ředitel právního a regulatorního útvaru Českých Radiokomunikací Marcel Procházka.

„Jsou tady stojany, kde jsou zakončeny optické trasy, které přivádějí signál z rozhlasových studií. Tady jsou potom ve stojanech signálové procesory, které upravují zvuk do té podoby, kterou chtějí rozhlasové stanice. Každá rozhlasová stanice má svůj tón.“

Technické zázemí Českých Radiokomunikací

„Tady vidíme tlusté kabely, koaxiální kabely, které vedou do vysílacích antén. Ty zajišťují odvysílání toho signálu do vzduchu, když to řekneme laicky,“ pokračuje Marcel Procházka a dodává, že výkony jsou relativně vysoké.

„V případě jednoho rozhlasového programu se jedná třeba o 20 kW vyzářeného výkonu, tak se mohou dostat na rozhlasové přijímače posluchačů jak v autech, tak v domácnostech.

Pokrytí Žižkovské věže je zhruba 1,5 milionu obyvatel, takže vysílač zásobuje svým signálem nejen Prahu, ale i velkou část středních Čech. Rozhlasové vysílání zajišťují také další pražské vysílače – Cukrák a Petřín.

Technické zázemí Českých Radiokomunikací
autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související