Veřejné natáčení podcastu Na Východ! ve Vzletu zmapuje dva roky války na Ukrajině

1. únor 2024

Populární podcast Českého rozhlasu Plus Na Východ! se poprvé vydá za posluchači. Jeho veřejné natáčení je naplánováno na 19. února od 19.30 v kulturní křižovatce Vzlet v pražských Vršovicích. Do speciálního dílu, věnovaného ohlédnutí za dvěma roky od vypuknutí plošné ruské agrese vůči Ukrajině, si Josef Pazderka a Ondřej Soukup pozvali kolegy novináře Petru Procházkovou (Deník N) a Vojtěcha Boháče (Voxpot).

Na Východ! oslaví v únoru 2024 prvních deset dílů, díky kterým si získalo mezi posluchači velkou oblibu. Josef Pazderka a Ondřej Soukup, kteří se oblasti bývalého Sovětského svazu věnují dlouhodobě, stihli v jednotlivých dílech kromě aktuálního válečného konfliktu postupně probrat třeba situaci v Bělorusku, Arménii, proměny ukrajinského prezidenta Zelenského, ruské zabijáky a v silvestrovské epizodě poradili, jak zvládnout na Východě novoroční přípitky.

Čtěte také

Do druhé dekády nového podcastu chtějí autoři vstoupit ve Vzletu společně s posluchači. „Volání po veřejném natáčení zaznělo od posluchačů už po pár úvodních dílech. Slíbili jsme jim ho a své sliby – stejně jako třeba východní novoroční koupel ve studené vodě – plníme,“ říká jeden z autorů série Na Východ!, šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Josef Pazderka.

„S hosty i posluchači chceme ve Vzletu probrat dvě otázky, která nás stále trápí. Zaprvé, jak bylo možné, že Západ včetně řady z nás plošnou ruskou invazi na Ukrajinu nedokázal odhadnout. A taky, zda vůbec dokážeme číst další kroky ruského prezidenta Vladimira Putina,“ dodává další z autorů podcastu, specialista na postsovětský prostor Ondřej Soukup.

Veřejné natáčení začíná ve vršovickém prostoru Vzlet v pondělí 19. února 2024 v 19.30. Vstup je zdarma, účastníci si ale musí vytvořit rezervaci: https://vzlet.cz/program/na-vychod-podcast-cro-plus-ve-vzletu. Záznam vršovické debaty poté vyjde jako bonusový díl série Na Východ!

Podcast vychází každých 14 dní a v online prostředí patří k nejposlouchanějším pořadům Českého rozhlasu Plus. Posluchači ho najdou ve vysílání, na webu Českého rozhlasu Plus, v aplikaci mujRozhlas.cz i v dalších podcastových aplikacích (Spotify, Apple aj.).

Ondřej Soukup

Ondřej Soukup

Novinář a přední český znalec postsovětského prostoru. Jako dospívající odjel s rodiči v polovině 80. let minulého století do tehdejšího Sovětského svazu, což se mu později – navzdory původnímu předsevzetí – stalo osudovým. Po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 projel tento obrovský prostor křížem krážem, několik let byl moskevským zpravodajem Hospodářských novin. Pracoval také pro Svobodnou Evropu, Ústav mezinárodních vztahů nebo Člověka v tísni. Od dubna 2023 působí v zahraniční redakci Českého rozhlasu.

Josef Pazderka

Josef Pazderka

Novinář a historik Josef Pazderka pracoval jako humanitární pracovník ve společnosti Člověk v tísni. Díky tomu zažil v letech 1999 až 2001 zblízka krvavou čečenskou válku. Pak dlouhou dobu působil v České televizi a byl jejím zahraničním zpravodajem v Rusku a na Ukrajině, na které zažil mimo jiné tzv. Euromajdan v roce 2014 i následnou ruskou okupaci. Šest let se podílel na vedení online deníku Aktuálně.cz. Od loňského podzimu je šéfredaktorem Českého rozhlasu Plus. Vydal knihu Invaze 1968. Ruský pohled, přeloženou do několika jazyků. Získal také několik prestižních novinářských ocenění.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.