Ústřední čistírna odpadních vod projde zásadní modernizací. Hlavní město chce navýšit výrobu bioplynu

27. duben 2022

Pražské vodovody a kanalizace chtějí zvýšit výrobu bioplynu. Ten by podle magistrátu mohl pomoct se snížením závislosti na plynu z Ruska. Vodohospodáři také chystají kompletní modernizaci Pražské ústřední čistírny odpadních vod.

Čtěte také

Jedním z hlavních projektů je modernizace kalových nádrží. Ty staré jsou na hraně životnosti a je potřeba je vyměnit. Práce budou rozdělené na etapy mezi roky 2026 a 2030 a vyjdou asi na 2 miliardy korun, teď se zpracovává technická studie. Díky modernizaci budou mít nádrže asi o čtvrtinu větší kapacitu. Zároveň budou pracovníci čističky nadále vyvážet kaly jako hnojivo na zemědělskou půdu, ale proces bude účinnější. Tím se navýší objem vyrobeného stlačeného bioplynu, takže by celý vozový park jezdil na čistou energii.

Praha chce díky tomu částečně snížit závislost na ruském plynu. Klíčové jsou totiž další zamýšlené projekty. Podle náměstka primátora Petra Hlubučka z hnutí STAN už letos vznikne v areálu Ústřední čistírny odpadních vod v Bubenči stanice na výrobu biometanu z kalů. Hlavní město uvažuje i o druhé, která by byla na jiném místě a vyráběla plyn z odpadu z gastroprovozů. A třetím velkým zdrojem čisté energie by mohlo být energocentrum přímo v čistírně. To by využívalo k výrobě energie tepelná čerpadla. Voda z čističky je daleko teplejší než voda, která teče ve Vltavě.

Kdy chce hlavní město projekt spustit? Chce hlavní město také rozvíjet fotovoltaiku? Informace do vysílání připravil Jaroslav Hroch.

autor: Jaroslav Hroch
Spustit audio