Ukrajinským dětem začalo vyučování ve speciálních jednotřídkách. Síť škol se bude postupně rozšiřovat

7. březen 2022 15:33

První desítky dětí z ukrajinských rodin prchajících před válečným konfliktem nastoupily do českých škol. Na třech místech v Česku díky projektu Děti Ukrajiny začalo vyučování už dnes ráno. Žáci, kteří v našem systému věkem spadají na základní školu, poprvé přišli třeba do pražského 1. Slovanského gymnázia v Masné ulici.

Čtěte také

Na první hodině v české škole vítá děti emeritní rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Praha 1, kde gymnázium sídlí, má teď jarní prázdniny, proto tento týden bude do školy chodit jen pět tříd ukrajinských dětí. „Dohromady je tady registrováno celkem sto dětí, pět tříd po dvaceti. Máme nabídku od několika škol v Praze, kde ta výuka bude pokračovat v následujících týdnech,“ upřesňuje.

Do dalších zařízení by se od příštího týdne měly přesunout všechny třídy kromě jedné, záležet bude na kapacitách. I tam bude fungovat výuka v ukrajinštině, stejně jako na 1. Slovanském gymnáziu, říká jeho ředitelka Taťjana Pergler: „Záměrem bylo, aby ta výuka byla v mateřském jazyce a odpovědně v rámci toho vzdělávacího systému Ukrajiny. Takže je to takové pokračování toho, co měly ty děti na Ukrajině.“

Výuka v ukrajinštině nebude problém

Výuku v projektu Děti Ukrajiny zajišťují i dobrovolníci – učitelé a pedagogičtí pracovníci, někteří i sami uprchlíci z Ukrajiny. Vyučujících tak bude určitě dostatek, dodává Tomáš Zima: „Máme desítky dobrovolníků, z řad studentů i učitelů. Píšou nám lidé, kteří působí v různých profesích, ale mají pedagogické vzdělání a samozřejmě i ženy, které sem přicházejí, tak řada z nich má zkušenost být učitelem nebo asistentem pedagoga.“

Jednotřídky na českých školách je společný projekt Velvyslanectví Ukrajiny v ČR, Ministerstva školství, Nadační fond Děti Ukrajiny a Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Podle Tomáše Zimy se do něj zatím přihlásilo asi dvacet škol z Prahy a Brna, další přibývají každý den.

autor: Adam Bejšovec
Spustit audio