Hrůza a tíže, která je drtí, popisuje psycholog pocity lidí zasažených válkou. Terapie mají zdarma

7. březen 2022 09:27

Úzkost, panika, nejistota a strach o blízké. To vše v těchto dnech zažívají lidé zasažení válkou na Ukrajině. Odbornou psychologickou pomoc u nás vyhledává čím dál tím více Ukrajinců, Rusů, ale i Čechů. Někteří terapeuti se jim proto rozhodli nabídnout své služby - a to zdarma.

Čtěte také

„Jsem původem z Kaluše, města Ivano-Frankovské oblasti, kde se teď nachází moje rodina, moje babička, moje teta a blízcí. Je to velmi citlivé. Citlivé pro všechny Ukrajince, nehledě na to, z jaké části Ukrajiny jsme. Čtvrtek se pro nás stál strašným dnem. Dnem, kdy na naši zemi zaútočili.“ Chrystyna v Praze žije už od svých 4 let, velkou část rodiny má ale stále na Ukrajině. Každý den se o své příbuzné bojí. A není tak jedinou Ukrajinkou žijící v Čechách, která v posledních dnech zažívá strach a úzkost.

„Nejčastější příběh, se kterým se lidé na nás obracejí, je tíže té situace. Obrovská hrůza, kterou zažívají, že se s tím sami nedokáží vyrovnat, že mají pocit tíže, která je drtí, nebo ztrácí stabilitu a potřebují se o někoho opřít,“ popisuje psycholog Pavel Pařízek, zakladatel portálu Terapie.cz, který propojuje stovky terapeutů z celého Česka s těmi, kteří hledají psychologickou pomoc.

Největší pomocí jsou ale podle psychologa Rostislava Prokopjuka ti, kteří zvládají terapeutická sezení nejen v češtině, ale také v ukrajinštině. „Teď se to hodí, takže vytváříme psychologický postresový program pro ty, kteří jsou v nouzi.“

Pavel Pařízek dodává, že zájem o terapie teprve přijde: „Všichni zažíváme malý šok, běžíme takzvaně na adrenalinu, takže ty psychické stavy se budou objevovat v následujících týdnech, postupně, až tahle šoková reakce ustoupí.“

Poslechněte si celou reportáž.

Spustit audio