Tramvaje se vrací na Václavské náměstí. Dopravní podnik vybere projektanta trati do konce dubna

31. leden 2019 10:24

Pražský dopravní podnik chce do konce dubna vybrat firmu, která zpracuje projekt na vybudování tramvajových kolejí v horní části Václavského náměstí. Trať má vést od budovy Národního muzea až mezi ulice Jindřišská a Vodičkova.

Vypracování projektu schválili tento týden pražští radní. Vybraný projektant navrhne například nejvhodnější trasu, kudy mají koleje vést. Součástí dokumentace má být také návrh výstavby potřebné infrastruktury, ale třeba i průzkum stropních desek stanic metra Muzeum a Můstek. Právě nad nimi by měly vést nové tramvajové koleje. Po schválení projektu zažádá dopravní podnik o stavební povolení a vybere firmu, která trať vybuduje. Konkrétní termín zatím není jasný. Vedení Prahy už dřív několikrát zopakovalo, že tramvaje by po Václavském náměstí měly jezdit do čtyř let.

Na přípravě návratu tramvají na náměstí bude podnik spolupracovat s Institutem plánování a rozvoje a také s architektonickou kanceláři Cigler-Marani, která před více než deseti lety zvítězila v architektonické soutěži na proměnu Václavského náměstí.

Město bude muset při návratu tramvají na náměstí vybudovat trolejové vedení a koleje a napojit je na Vinohradskou třídu i trať, která kříží střed náměstí.

V horní části by vznikla nová zastávka. Dořešit je ještě nutné souběh s budováním takzvanou kolektoru, v němž jsou inženýrské sítě.

 „Propojení umožní lidem z Prahy 2, aby projeli městem rychle tramvají. Zároveň umožní nová vedení tramvajových linek a řešení mimořádných událostí,“ řekl již dříve náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě), který má na starosti dopravu.

autoři: Adam Bejšovec , jp | zdroj: ČTK
Spustit audio