Tragický leden na silnicích ve Zlínském kraji. Při nehodách zahynuli tři lidé

10. únor 2020 17:13

Na silnicích ve Zlínském kraji zemřeli v lednu tři lidé, o dva více než za stejné období loňského roku. Všechny nehody se odehrály v jednom týdnu.

Všechny tři letošní tragické nehody se staly v jednom týdnu na Vsetínsku. „Zemřela při nich spolujezdkyně u osobního auta, chodkyně a řidič osobního vozidla,“ uvedla krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Letošní leden ve Zlínském kraji patřil ve srovnání s předchozími prvními měsíci roku mezi nejtragičtější. „Vloni v lednu zemřel jeden chodec, v roce 2018 zemřeli dva lidé, rok předtím čtyři osoby, v roce 2016 dva lidé a v roce 2015 jsme nezaevidovali v lednu žádnou smrtelnou dopravní nehodu,“ uvedla mluvčí.

Čtěte také

V pondělí 20. ledna nepřežila srážku dvou osobních automobilů v Dolní Bečvě šestadvacetiletá spolujezdkyně z jednoho z nich. O tři dny později zemřela v Hrachovci, místní části Valašského Meziříčí, pětaosmdesátiletá žena, kterou srazil couvající popelářský vůz. V pátek 24. ledna zahynul v Prostřední Bečvě při střetu s kamionem třiadvacetiletý řidič osobního auta. „Okolnosti všech tragických nehod policisté nadále vyšetřují,“ řekla Javorková.

Policisté letos v lednu v regionu zaevidovali 330 nehod, což bylo o 41 méně než loni. Šest lidí při nich utrpělo těžké zranění, 98 lidí lehké. „U 22 dopravních nehod byli řidiči - viníci nehod pod vlivem alkoholu a v jednom případě pod vlivem drog, což je oproti roku 2019 nárůst o 11 nehod řidičů pod vlivem alkoholu. Ve 20 případech naměřili policisté řidičům jedno a více promile alkoholu,“ doplnila Javorková.

Nejčastější příčinou letošních lednových nehod v kraji byl podle policejních statistik nesprávný způsob jízdy. Druhou nejčetnější příčinou byly střety se zvěří a třetí nepřiměřená rychlost. Loni zahnulo na silnicích v regionu 19 lidí.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související