Tipy na víkend v Praze: navštivte festival Za dveřmi, MINT Market nebo si připalte Betlémské světlo

16. prosinec 2021

Už víte, kam vyrazíte o víkendu? Pokud se stále rozmýšlíte, máme pro vás několik tipů na zajímavé zážitky v Praze.

MINT Market Praha Zima

  • sobota 18. a neděle 19. prosince, Pražská tržnice Holešovice

Více než 75 značek lokálních a nezávislých tvůrců s originální nabídkou autorské módy, šperků, doplňků a designu všeho druhu se na celý víkend nastěhuje do Pražské tržnice. Od 9 do 17 hodin tu můžete nakoupit poslední vánoční dárky nebo se jen kochat českými výrobky. Díky doprovodnému programu si také něco vyrobíte a samozřejmě počítejte i s občerstvením. 

Mint Market v Pražské tržnici

Tentokrát můžete i pomáhat, MINT Market totiž spolupracuje s Šatník Praha - pro rodiny samoživitelů, který sídlí přímo v Pražské tržnici v hale 13. Jak na to? Oblečení, hračky, kosmetiku, zkrátka cokoliv, co chcete darovat, zabalíte do balíčku tak, aby vypadal, jako by ho právě přinesl Ježíšek a označíte, ať najde co nejvhodnější příjemce (např. "kluk, 3 roky" nebo "maminka/tatínek"). Váš balíček se tak dostane přímo k registrovaným samoživitelkám a jejich dětem. Dárky můžete odevzdávat přímo organizátorům Šatníku u vánočního stromku na MINTu.

Metamorfóza - zimní edice festivalu Za dveřmi

Čtěte také

  • pátek 17. až neděle 19. prosince, Pražská tržnice Holešovice

Když už budete v Pražské tržnici, určitě si nenechte ujít divadelní galerii festivalu Za dveřmi plnou ohně a světelných objektů. Do tohoto fantazijního světa můžete zavítat každý den od 16 hodin.

Betlémské světlo v tramvajích

  • sobota 18. prosince

Betlémské světlo je plamínek, který putuje napříč Evropou jako symbol míru a přátelství. Skautští kurýři ho každoročně rozváží a roznáší po celém Česku. Dopravní podnik hl.m. Prahy vypraví v sobotu dvě historické tramvaje s Betlémským světlem a vy si ho můžete přijít připálit. Pokud nebudete mít vlastní lucerničku nebo svíčku, dostanete zdarma svíčku v ochranném kelímku s logem Betlémského světla, abyste si plamínek mohli bezpečně odnést. V každé zastávce bude Betlémské světlo k dispozici zhruba 15 – 20 minut. Podívejte se na rozpis.

Čtěte také

Bruslení v Praze

A co si trochu zasportovat? K zimě prostě bruslení patří, jestli nevíte, kam v Praze vyrazit, poradíme vám. Těch míst je docela dost, podívejte se na náš velký přehled i s mapou.

Andělské průvody Prahou

  • každá adventní neděle

Anděl je nejen symbol Vánoc, ale také naděje, bezpečí a ochrany. Proto si pod jeho křídly můžete užít advent. Každou adventní neděli projdou centrem Prahy andělé na chůdách. Divadelní artisté z uskupení Long Vehicle Circus vám zpříjemní předvánoční čas, jen na ně musíte mít štěstí. Nikdy totiž není jasné, kdy a kde se budou pohybovat. 

autor:
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.