Tancovat se naučí každý, vedení kurzů si užívám, tvrdí Zdeněk Chlopčík. Nabídku tančit ve StarDance by ale sám nepřijal

26. listopad 2023

Vystudoval strojařinu v Ostravě a pracoval jako projektant ve Vítkovicích. Kromě toho ale tančil a vítězil na tanečních soutěžích, dvakrát se mimo jiné stal mistrem republiky v latinskoamerických tancích. Většina lidí má ale jeho jméno spojené především s pořadem StarDance, ve kterém už řadu let dělá porotce. Hostem pořadu Až na dřeň byl Zdeněk Chlopčík.

Populární pořad StarDance si dnes prý jezdí užívat. Před přímým přenosem mívá už jen malou trému. „Za těch dvanáct let už vím, co mě čeká,“ říká. Během soutěže se rozhodně nesnaží být přísný na základě nějakého požadavku televize.

„Já se vždy jen snažím dělat co nejlépe a naplno svou práci. Spousta lidí si neuvědomuje, že to není taneční soutěž, ale zábava, a moc to hrotí.“ Sám by si ve StarDance sice rád zatančil, nabídku by ale určitě nepřijal, při vedení taneční školy by mu na to nezbýval čas.

Tanec ho naučil prohrávat

Jako kluk si Zdeněk Chlopčík vyzkoušel všechno možné, jezdil na vodu, zpíval i maloval. Studovat šel ale na průmyslovku a později na Vysokou školu báňskou. Během studií do jeho života vstoupil tanec a už v něm natrvalo zůstal.

Zdeněk Chlopčík

„Já nejsem žádný obrovský talent, spíš jsem cílevědomý a pracovitý. Se mnou začínalo mnoho talentovanějších lidí, ale neměli vytrvalost. Já se postupně propracovával.“ A jeho cesta byla lemována nejen výhrami, ale i mnohými prohrami, se kterými se prý zpočátku těžce vyrovnával.

„Jako dítě jsem neuměl prohrávat. Když jsem prohrál ve Člověče nezlob se, tak jsem brečel. I v tom mi ale pomohl tanec. Na jednom mistrovství jsem v Praze potkal trenéra Havlíčka, který mi řekl, že to nejde samo, a musím na sobě prostě pracovat. To byl člověk, který mě utvrdil v tom, že mám vytrvat a snažit se dosáhnout nejvyšších met.“

Učitel tance

Dnes si užívá vedení tanečních kurzů, které prý ani nemůže nazývat prací. „Já se tam těším, to je sál nabitý pozitivní energií. Je to samozřejmě o přístupu a o metodice, jak přes rytmizace a kroky ukázat, že ten tanec je strašně jednoduchý a naučí se to každý. I když nebudu mistr republiky, tak mě ten tanec může bavit.“

Zdeněk Chlopčík

Tanec prý Zdeňku Chlopčíkovi dává úžasné emoce, jednu rodinu mu dal a jednu mu naopak vzal. Po krachu prvního manželství navíc známý porotce a tanečník nemohl vídat svou dceru. Dnes už v kontaktu jsou, ale ztracené roky ho pořád bolí. „Na to se nedá zapomenout. Sedmnáct let nikdo nenahradí.“

Jak bolavá zkušenost ovlivnila jeho vnímání rodiny? Stačil si s dcerou z prvního manželství všechno vyříkat? Jak si dokážou užívat taneční dnešní teenageři? A jak k jeho hodnocení přistupují soutěžící ve StarDance? Poslechněte si celý rozhovor.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.