Středověký můstek dal jméno stanici metra

Můstek je nejvytíženější přestupní stanicí pražského metra. Křižují se tu dvě linky: A a B. Stanice Můstek má tři vestibuly: pod Můstkem, pod Václavským náměstím a pod Jungmannovým náměstím.

Vestibul pod Můstkem je severním vestibulem stanice Můstek A. Nachází se přesně pod křižovatkou, kde je dnes pěší zóna a částečně pod obchodním domem. Část středověkého můstku, která byla nalezena při výstavbě stanice, je k vidění ve vestibulu stanice.

Pozůstatky můstku jsou zakomponovány do vestibulu stejnojmenné stanice metra

Název Můstek, který se dochoval z dob středověku, pochází od můstku, který vedl přes vodní příkop před hradbami. Příkopy mezi Starým a Novým Městem byly zasypávány v letech 1760 až 1780. V 70. letech 20. století byl při stavbě metra záchranným archeologickým výzkumem původní můstek odkryt. Dnes jsou jeho pozůstatky zakomponovány do vestibulu stejnojmenné stanice metra, která se pod Můstkem nachází. Ačkoliv se podobné můstky nacházely u všech třinácti bran staroměstského opevnění, název Na můstku se od 15. století uchytil jen u tohoto místa. Ve středověku měla tato křižovatka pro mimořádnou rušnost i lidové pojmenování „na kolotoči“.

Zbytky opukového mostku a opěrné břidlicové zdi
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.