S dětmi můžete v zimě vyrazit třeba do Afriky

4. prosinec 2015

Jan Papež, místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR, nám celé dva týdny radil, kam cestovat v zimních měsících za teplem.

V zimě je podle Jana Papeže ideální čas pro cestování za exotikou. Co se týká bezpečnosti destinací, tak doporučuje spojit se s cestovní kanceláří a zjistit, jak situace na místě vypadá. Kdo si už zájezd koupil a má třeba strach z terorismu, pak musí vědět, že zrušit takový zájezd není jednoduché. Cestovní kanceláře vyjednávají s hoteliéry i s leteckými společnostmi, ale hoteliéři se brání, aby nemuseli vracet peníze. „Pokud ministerstvo zahraničí nedoporučí do místa necestovat, pak se nedá nic dělat a musíte buď jet, nebo pak, pokud zájezd zrušíte, počítat s tím, že o peníze přijdete,“ říká Jan Papež.

Cestování s dětmi

Do exotických destinací se samozřejmě můžete vydat i s dětmi. Jan Papež radí, jak se na to připravit: „Počítejte s tím, že cesta trvá pět a více hodin. Je to něco jiného než letět do Středomoří, do Karibiku klidně i 10, 12 hodin. Dětem dejte pohodlné oblečení, vyberte si správná sedadla v letadle, tak, aby se daly zvednout opěrky a dítě si mohlo lehnout. Je dobré mít s sebou deky a taky vymyšlený program. Elektronika do letadla smí, používat se nesmí jen při vzletu a při přistání.“

Jan Papež, místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR

Zajímavý je třeba Karibik. „Je to politicky stabilní část světa. Většina hotelů nabízí all inklusive a z Prahy je několik destinací, které budou mít přímé lety, například do Dominikánské republiky, na Kubu, do Mexika, nebo se tam dá cestovat z Evropy jen s jedním přestupem. Teď je tam i stabilní počasí, špatné začíná až v červnu. Pokud máte větší děti, tak doporučuju využít část dovolené i pro cesty za poznáním,“ říká Jan Papež. Letos v zimě to podle něj vypadá, že v Karibiku bude nejpopulárnější Kuba.


Jan Papež radí:

Zjistit dostupné informace před cestou (kvalita letecké společnosti, detaily letu)

Jaká je situace na místě? (informace na webu Ministerstva zahraničí)

Při individuálních cestách se zaregistrovat v systému DROZD

Přemýšlet (potřebujeme opravdu všechna očkování, která nám někdo nabízí?)

Afrika

Doporučit můžeme i cestování do Afriky, pokud si ovšem vyberete správnou zemi, jako jsou třeba Namibie, Keňa, Tanzanie, Malawi, Zambie, Botswana. A Jan Papež má i jeden speciální tip: „Malawi, která je u nás velmi málo známá, je vhodná i pro rodiny s dětmi, které chtějí zažít dobrodružství. Lidé, kteří se vydají do Malawi, si můžou být jistí, že se jim nic nepřihodí, je tam bezpečno. Můžete vidět safari, hory, velká jezera. Zažijete dobrodružství, které se v Evropě zažít nedá!“

velbloud, Spojené arabské emiráty

Populární je už dlouho Egypt, ale poslední události podobné destinace ohrožují. Podle Jana Papeže ovšem arabské země dělají všechno pro to, aby klienty přesvědčily, že jsou bezpečné. Kdo nechce cestovat do Tuniska nebo do Egypta, pak se nabízí jiná možnost, a to Spojené arabské emiráty. Tam v posledních letech létá stále víc Čechů.

Asie

“Asie je destinací, kam může vyrazit i člověk, který nemá moc peněz, a přitom si tam toho může hodně dovolit,“ říká Jan Papež. V Asii jsou populární Indonésie, Malajsie, Thajsko, Barma, pomalu začíná být populární Vietnam a Laos i Kambodža. „Ty poslední dvě jmenované ještě nejsou tak komerční a hodí se spíš na cesty za poznáním než k moři,“ radí Jan Papež

Austrálie, Nový Zéland, Tahiti

Na světě neexistuje od nás vzdálenější místo, let trvá až 30 hodin, takže je dobré jet tam na co nejdéle. Jan Papež navrhuje spojit všechny tři místa dohromady: „Když už budete v Austrálii, tak vás bude mrzet, když se nepodíváte na Nový Zéland. A když už budete na Novém Zélandu, tak vás bude mrzet, když neuděláte ty tři hodiny letu na Tahiti a Bora Bora.“ Jet je možné i bez cestovní kanceláře a Nový Zéland je podle Jana Papeže vhodný i pro dovolenou s dětmi.

Poslechněte si všechny Poradny o cestování za exotikou, které jsme vysílali po dva týdny

Čtěte také

autoři: Ivana Navrátilová , jku
Spustit audio