Krásný trávník vyžaduje celoroční péči

6. duben 2017

Anglický trávník – to je sen mnoha zahrádkářů a vlastně všech, kdo mají okolo domu zeleň. S příchodem jara bychom měli věnovat obzvlášť zvýšenou pozornost mrazy zdecimovanému pažitu, abychom si v horkých letních měsících mohli zaslouženě lenošit na zahrádce. Každá krása ale něco stojí a u trávníku tomu není jinak.

S úpravou jarní trávy bychom neměli dlouho otálet. Zpravidla začínáme pročesáním trávníků buď běžnými železnými hráběmi, jako se to dělalo od nepaměti, nebo používáme dnes moderní kus zahradní techniky tzv. vertikutátor neboli provzdušňovač. Ten trávník prokypří a dodá mu potřebný kyslík. Pokud na vertikutátor umístíme tzv. pružiny, pročeše trávník stejně dobře jako hrábě. „Stroje s noži zeleň proříznou, vyčešou starou trávu a vytvoří povrch podobný manšestru. Trávník připraví tak, aby mohl zdravě růst a houstnout,“ vysvětluje Aleš Chrobok, specialista na zahradní techniku.

Má-li trávník vydržet po celou sezónu krásný, musíme se na prvním místě spolehnout na dobrou sekačku, která odvede největší množství práce. Při výběru sekačky se orientujeme podle dvou základních typů: „Vřetenové sekačky nejsou příliš rozšířené a jsou poměrně náročné na údržbu. Dalším druhem jsou sekačky rotační,“ vysvětluje Aleš Chrobok a dodává: „Elektrické sekačky jsou vhodné pro menší trávníky, zatímco benzínové na větší travní plochy. Traktůrky jsou pak ideálním řešením pro ty největší trávníky. Novodobým trendem jsou u nás také robotické sekačky, které se vyrábějí už více než dvacet let.“

Robotické sekačky pracují zcela samostatně. Po základní instalaci se zvolí požadovaný program a sekačka vykoná práci kompletně sama. Navíc nepotřebuje sběrný koš – osekaná tráva padá zpátky do hlíny a tím ji vyživuje. Užitečné jsou také různé vozíčky nebo náčiní na rozmístění hnojiva a výživy. K dosekání okrajů trávníku pak dobře poslouží vyžínač nebo křovinořez.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.