Rychlejší cesta vlakem do Českých Budějovic i dražší jízdné. Od neděle se mění jízdní řády

10. prosinec 2022 14:30

Jízdní řády na železnici, ale i v Pražské integrované dopravě se od neděle změní. Na koridoru z Prahy do Českých Budějovic skončí výluky, vlaky tak úsek projedou o téměř 20 minut rychleji, cesta jim potrvá necelou hodinu a tři čtvrtě. Provoz se po roční výluce vrátí i na trať u Blanska, zlepší se tak spojení Prahy s Brnem. Dopravci se změnou řádů počítají i se zdražením jízdného.

V noci ze soboty na neděli začnou platit nové jízdní řády, vlaky se tak vrátí na trať mezi Brnem a Blanskem. Prozatím však půjde převážně o rychlíky linky R19, většina ostatních dálkových souprav bude i nadále využívat trať přes Havlíčkův Brod.

Zrychlení čeká cestující na trati z Prahy do Českých Budějovic. Expresy cestu zvládnou za necelou hodinu a tři čtvrtě. Kompletní nový jízdní řád je k dispozici na stránkách Správy železnic.

Spolu se změnou jízdních řádů vlakoví dopravci zdražují. České dráhy počítají s navýšením ceny jízdného až o 15 procent.

Zdražování je podle dopravce nutné zejména kvůli velkému nárůstu nákladů. Nejvýrazněji si společnost letos zatím připlatila za elektřinu, naftu a náhradní díly. Zdražují však i další.

Podle nových jízdních řádů pojede i Pražská integrovaná doprava, mimo jiné i příměstské autobusové linky.

autoři: Soňa Jindrová , Von
Spustit audio