Režisér Denis Coté přivezl do Prahy svoji Antologii města duchů

8. listopad 2019

Do zapadlé vesnice kdesi na kanadském venkově situoval své temné drama s hororovými prvky quebecký režisér Denis Côté. Postarší manželský pár se nedokáže smířit se smrtí syna, který spáchal sebevraždu, a zdá se, že čas pro ně ztratil smysl. Na 16mm filmový materiál natočený snímek přináší zneklidňující úvahy o smrti a osudu.

„Jde sice o horor, o návrat mrtvých, do míst, kde kdysi žili. Ale také o strach, strach z neznámého, který u nás v Kanadě sílí v souvislosti s imigrací. Je to film s hororovými prvky o emigraci a o tom, jak děsí lidi,“ vysvětluje svůj záměr režisér Denis Côté.

Film Antologie města duchů

Québecký solitér Denis Côté , jehož hybridní existenciální filmy se pohybují na hraně dokumentu, experimentu a fikce, vystudoval film na Collège Ahuntsic v Montrealu, ale začínal jako filmový kritik v rozhlase. Po své úspěšné prvotině Radisson, za kterou byl oceněn Zlatým leopardem v Locarnu, natočil vedle několika reflexivních dokumentů  další konceptuální hrané filmy. I za ně získal významné ceny na mnoha festivalech. Côtého novinka Antologie města duchů, která byla uvedena v soutěži letošního Berlinale, patří k jeho tvůrčím vrcholům.

Film Antologie města duchů
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.