Původně studentský projekt Mapamátky tematicky mapuje zajímavá místa v Praze

2. březen 2021

V prosinci minulého roku vytvořili studenti Arts managementu Vysoké školy ekonomické v Praze projekt Mapamátky. Jeho cílem je popularizovat architekturu a prezentovat ji lidem tak, aby je bavila a zároveň aby se něco nového dozvěděli.

Vydat se můžete na několik tematických tras. S jednou z organizátorek Marií Zákosteleckou si o nich povídal publicista Václav Müller.

Filmová trasa mapuje místa, kde se natáčely scény z českých i zahraničních filmů. „Člověk, kterého zajímají filmy a baví ho poznávat místa ve filmech, si může projít asi deset zastávek. Vybrali jsme zajímavé filmy, u kterých by člověk ani neřekl, že se v Praze natáčely.

Organizátoři chtějí upozornit také na prázdné a opuštěné domy. K tomu je určená tzv. prázdná trasa, která vede Malou Stranou na Pohořelec. Chtěli jsme tím poukázat na to, že i v centru Prahy, kde za normálních okolností proudí davy turistů a všichni se dívají např. na dům U Dvou slunců, kde žil Jan Neruda, tak že je tam i spousta domů, které nemají žádné využití a chátrají. Chtěli jsme lidem ukázat, aby si všímali i tohohle, a ne jen obchodů se suvenýry.

autoři: Václav Müller , ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.