Prošel jsem ulicí, šlapal a fetoval, vypráví Karim. Jako průvodce Prahou ukazuje město bez příkras

17. srpen 2023 09:00

Říká si Karim a poznáte ho podle výrazně nalíčených očí a přívěsků, které nosí jako amulety. Prahu zná jako nikdo jiný. Léta na ulici žil, byl závislý na pervitinu a živil se prostitucí. Příležitost na návrat do běžného života mu poskytl sociální podnik Pragulic, pro který dnes Karim dělá pravidelné prohlídky města. Lidé se tak dozví informace nejen o pražském podsvětí.

Trasu prohlídky zahajuje Karel Lampa alias Karim na Senovážném náměstí. „Moje trasa často končí na Karlově mostě a v podstatě prochází zónou drog, prostituce, kriminality, bezdomovectví. Ukazuje se jim oblast charit, kdo chce pomoct a kdo ne,“ popisuje.

Karim, jeden z průvodců projektu Pragulic

Procházka s podtitulem Pražské podsvětí z první ruky přibližuje temná zákoutí metropole i jeho vlastní zážitky.

„Ve čtrnácti jsem odešel od funkční rodiny, která mě tolerovala. Sedm let jsem fetoval, šestnáct let jsem šlapal. Prošel jsem kriminálem, prošel jsem ulicí, takže ty zkušenosti mám z první ruky,“ vypráví svůj příběh.

„Lidé uslyší informace, který se běžně nezveřejňují v médiích, v televizi, v učebnicích. Je to taková prevence, jak se na tu ulici nedostat.“

Sociální podnik Pragulic, který prohlídky pořádá, tak lidem z ulice umožňuje návrat do běžného života. Hlavním městem vás kromě Karima provedou i další lidé, kteří díky své nepřenositelné zkušenosti můžou šířit osvětu o životě na ulici.

Poslechněte si celou reportáž z procházky Prahou s Karimem.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio