Pražské městské policii stále chybí strážníci

8. duben 2016

Pražským strážníkům v současnosti chybí 260 zaměstnanců, tedy víc než deset procent tabulkových míst. V pořadu K věci to řekl ředitel Městské policie Praha Eduard Šuster. Zájem o tuto práci je podle něj veliký, ale přísná kritéria splní jen 16 procent uchazečů. Ti nejvíce propadají u psychotestů.

Na začátku ledna přišla pražská městská policie o osmaosmdesát strážníků, kteří nesplnili zákonem stanovenou povinnost a nedoplnili si maturitu. Povinné minimální vzdělání stanovila novela zákona už v roce 2008. „Na začátku ledna dostalo těchto osmaosmdesát strážníků výpověď a ke konci března u většiny z nich skončil pracovní poměr. Po dobu výpovědi nedostávali žádný plat,“ říká Eduard Šuster. „Oni byli několikrát informováni, že pokud tuto povinnost nesplní, přijdou o práci. Dokonce nás loni oslovila jedna střední škola, že by jim umožnila doplnit si maturitu za jeden rok. Tak jsme jim tuto možnost zprostředkovali.“

Druhá skupina, jednadvacet strážníků, na této škole studuje. „Ti teď mají neplacené volno, protože studují a nepracují a je u nich velký předpoklad, že tu školu dodělají. Jakmile dostudují, vrátí se na své původní místo,“ slibuje Eduard Šuster.

Městská policie má stále strážníků nedostatek, momentálně chybí asi dvě stě šedesát strážníků. „Zavedli jsme některé benefity, to vedlo ke zvýšení platů a my jsme nemuseli snižovat vstupní kritéria. Měsíčně nám teď nastupuje přes dvacet lidí.“ Testy přitom projde jen kolem šestnácti procent uchazečů. Kritéria přijetí jsou přísná záměrně. „Musíme být během pěti měsíců, kdy trvá nástupní kurz, schopni poznat, že toho člověka můžeme vybavit zbraní a pustit mezi lidi,“ dodává Eduard Šuster.

Spustit audio