Jak ven z dluhů? Odborníci bezplatně poradí

Skoro polovina Čechů má v současné době úvěr a pětina z nich má problémy s jeho splácením. Právě těm by měla pomoci akce Den bez dluhů, která letos připadá na 15. listopadu. Úřad práce České republiky bude v tento den poskytovat bezplatné poradenství pro dlužníky.

Odborníci budou k dispozici na více než třech desítkách míst po celé České republice, říká tisková mluvčí Úřadu Kateřina Beránková. „Cílem je pomoci lidem, kteří mají tyto problémy a potřebují je individuálně řešit. Budou si moci dojít na konkrétní místo a svou situaci probrat s dluhovým poradcem.“

Lidé se nemusejí obávat, protože své problémy nebudou řešit nikde veřejně, ale v soukromí, dodává Kateřina Beránková. Poradci budou na 35 pracovištích úřadů práce: „Vytipovali jsme místa, kde je nejvyšší nezaměstnanost a nejvíc zadlužených lidí.“ Poradenství bude zdarma.

Kateřina Beránková

Česko má nejnižší nezaměstnanost v EU. V říjnu dosahovala 3,6 procenta. Podle generální ředitelky Úřadu práce ČR Kateřiny Sadílkové se daří snižovat podíl lidí, kteří jsou bez místa dlouhodobě. Dlouhá nezaměstnanost zvyšuje riziko zadlužení. Lidé bez příjmů si začínají půjčovat a mnozí spadnou do dluhové pasti. Exekuce mělo na konci října 148.310 klientů úřadu práce - nejen nezaměstnaných, ale i příjemců dávek. Kvůli dluhům řada lidí do práce nenastupuje a raději pracuje načerno. Z oficiálního výdělku by jim totiž při splácení závazků zbylo jen minimum. Informace o akci Den bez dluhů najdou zájemci na webu www.nasedluhy.cz

autoři: Štěpánka Duchková , jku | zdroj: ČTK
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.