Prahu svírají vedra. Ulice musí ochlazovat kropicí vozy

30. červenec 2018

Horka v metropoli nekončí, v týdnu mohou dosáhnout až 37 °C. Ulice proto ochlazují kropicí vozy. Od 28. května, kdy letos vyjely poprvé, postřikovaly silnice už 22 dní, za což město zaplatilo už přes 19 milionů korun. Loni ochlazovaly město od května do konce srpna celkem 16 dní. Proti vedru chce do budoucna Praha bojovat zejména výsadbou zeleně.

Cisterny vyjíždějí do ulic vždy, když teploty tři dny po sobě přesáhnou 25 °C. Denně spotřebují zhruba 660 metrů krychlových vody a utratí za to 869 000 korun. Jeden vůz na jedno naplnění osvěží průměrně 17 kilometrů ulic. Kropení a mlžení je součástí každoroční letní údržby komunikací. „Důvodem je nejen osvěžení klimatu, ale především snížení prašnosti a intenzity přízemního ozonu,“ uvedl Petr Jansa z Technické správy komunikací.

Vlivem tepelného městského ostrova je v centru Prahy proti jejímu okraji o dva až tři stupně Celsia vyšší teplota. Tepelný městský ostrov je jev, který je způsoben zástavbou z materiálů, jako jsou beton a asfalt, které v sobě zachycují teplo.

Pomůže zeleň?

Pražský magistrát se chce v boji proti horku zaměřit zejména na výsadbu zeleně, a to jak větších ploch, tak stromořadí v ulicích. Mezi další opatření patří budování nových vodních ploch, lepší využití dešťové vody, energetická efektivnost budov či vysazování zeleně na střechách objektů. Vyplývá to ze strategických dokumentů hlavního města. Z větších projektů zatím magistrát začal například s výsadbou stromů na Dívčích hradech v Praze 5.

autor: jp | zdroj: ČTK
Spustit audio