Praha konečně vyřeší problémy s ukládáním papírových dokumentů

10. červen 2016

Stavba městského archivu Chodovec II jde pomalu do finále. Podle ředitele Archivu hlavního města Prahy Václava Ledvinky jsou v tuto chvíli hotové stavební práce a během prázdnin se začne s technologickým vybavováním.

Budova má vyřešit současné problémy s ukládáním papírových dokumentů: „Praha ročně produkuje tuny dokumentů, jsou to obrazně řečeno nákladní vlaky papírů, i elektronických dokumentů je spousta. Ukazuje se jako iluze, když jsme si mysleli, že až přijdou elektronické dokumenty, tak úměrně tomu bude klesat produkce papírových dokumentů,“ říká Václav Ledvinka, „byrokracie se znásobila. Typický úředník má sice dokument elektronicky, ale raději si ho ještě vytiskne, případně ještě nakopíruje.“

Chodovec II má vyřešit i problém s ukládáním papírových dokumentů. „Ty jsou od povodní od roku 2002 uloženy v různých provizoriích v různých budovách po Praze. Na Chodovec tedy čekáme.“

A na jak dlouho nový archiv vydrží? „Zaplnil by se rychle, kdyby neprobíhalo skartační řízení. Z toho, co produkuje naše doba, se tak 95 procent dokumentů vyhazuje jako bezcenné. Archiváři vybírají jen část produkce, ostatní se likviduje. Doufejme tedy, že Chodovec II Praze na sto let vydrží,“ věří Václav Ledvinka.

Archiv hlavního města ukrývá i drahocenné poklady. „Pro mě osobně je nejvzácnější pečetidlo, jedno z doby vlády Václava II. a druhé ještě starší pečetidlo Malé Strany z roku 1257. Obě máme u nás v archivu a jsou to unikáty,“ říká Václav Ledvinka. Je to s nimi podobné jako s korunovačními klenoty. Veřejnost je může studovat díky moderní technice na záznamech, originály bývají vidět jen jednou za čas a na velmi krátkou dobu.

Spustit audio